Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 3. szám

Hozzászólások

Lakóingatlanok felújításának életciklus költségelemzése az energiahatékonyság figyelembevételével (angol nyelvű)

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kmeťková, Jana Bartošová

Lakóingatlanok felújításának életciklus költségelemzése az energiahatékonyság figyelembevételével (angol nyelvű)

Kmeťková, Jana Bartošová


Department of Building Services, Faculty of Civil Engineering, Slovak University of Technology in Bratislava

Absztrakt

A tanulmány egy adott társasházi épület felújításához kapcsolódóan vizsgálja a energiahatékonyság, gazdasági életképesség és beruházási költségek kérdéseit. Az EU-ban a lakossági szektor felelős a teljes energiafelhasználás 40%-áért és a szén-dioxid kibocsátás csaknem 36%-áért, így a lakóépület állomány kiváló lehetőséget jelent az energiamegtakarításra. Az energiahatékonysági célok közül a meglévő épületek energiahatékonyságának növelése döntő szerepet játszik, hiszen az épületek energiafelhasználása folyamatosan növekszik. A cikkben egy szlovák jellemző lakóépület esettanulmányát mutatják be a szerzők, amelyre életciklus költségelemzéssel meghatározták a költség szempontjából optimális energiahatékony szinteket.

A szerző a cikk témájában előadást tartott a Magyar Épületgépészek Napja 2016 Oktatás Napjának PhD szekciójában. A cikk az előadás alapján készült.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!