Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 3. szám

Hozzászólások

Kéményválasztás okosan – Jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Schiedel Kéménygyár Kft.

Kéményválasztás okosan – Jó kéménnyel bárki spórolhat a fűtésen

Schiedel Kéménygyár Kft.


Kéményválasztás előtt

Jól hőszigetelt ház és tökéletes ablakok, vajon a kémény is megfelel ennek a légtömörségnek?

Kandalló- és kéményválasztás. Ne a gombhoz a kabátot!

Hogyan előzhető meg a kémény átázása?

Tudta Ön, hogy egy kilogramm fa elégésekor minimum 1, egy köbméter gáz elégésekor pedig kb. 1,5 liter víz képződik? A kéményszakértő szerint ez ellen úgy védekezhetünk, hogy a nedvességgel szemben ellenálló kerámia béléscsővel ellátott kéményt építünk be és a kéményben megjelenő kondenzátumot a csatornahálózaton keresztül vezetjük el. (Ez utóbbit természetesen ajánlatos a helyi csatornaszolgáltatóval egyeztetni.) Ügyeljünk arra, hogy tüzeléshez csak teljesen száraz fát használjunk, így minimalizálhatjuk a keletkező nedvesség mennyiségét!

A hagyományos kémények hátsó szellőzési csatornáin folyamatosan áramlik ki a levegő a kéményen keresztül, valahogy úgy, mintha bukóra nyitva hagynánk az ablakot. Az ilyen hagyományos kéményrendszernek ez az egyik alapvető működési jellegzetessége. A kémény köpenyszerkezetében hátsó szellőzési csatornákat alakítanak ki, hogy a nedvességet ki lehessen szellőztetni a szabadba (nehogy pl. a fal vagy a padló átvegye ezt a nedvességet és ez további problémákat okozzon az épületben). A hátsó szellőzési csatornán folyamatosan kiáramló levegő állandó légmozgást idéz elő, de ez egyetlen energiahatékonyságra törekvő épületben sem engedhető meg!

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/3-as számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!