Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

Mérnök Újság (forrás)

A mérnök tegnap, ma, holnap – 20 éves a Magyar Mérnöki Kamara

Mérnök Újság (forrás)


Két évtizede alakult meg a hazai mérnökség legerősebb, 30 ezer fős szakmai önkormányzata, a Magyar Mérnöki Kamara. A hivatásrendi köztestület létrejöttének 20. évfordulóján, január 27-én ünnepi ülést rendeztek a kamara egykori alapításának helyszínén, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében, amelyen részt vett és előadást tartott Áder János köztársasági elnök.

Köszöntőjében Barsiné Pataky Etelka, az MMK elnöke leszögezte: 1989. március 9-én az Uvaterv Vigadó téri székházában úgy döntöttünk, kézbe vesszük dolgainkat. Ebben is élen jártunk mi mérnökök, hiszen az Ellenzéki Kerekasztal csak hetekkel később, március 22-én alakult meg.

Az MMK elnöke az elmúlt húsz év három fontos mérföldkövét emelte ki: az első és legfontosabb, ami meghatározta a kamara sorsát, hogy a hivatalelvű szabályozás helyett kivívtuk az alulról építkező önkormányzatot, amelyben kettős – területi és szakmai-tagozati – kötődése van a mérnöknek. A második mérföldkő az volt, hogy amikor kivívtuk önigazgatásunkat, megszerveztük az állam által átadott közfeladatokat a mérnöki közösségért, a harmadik pedig, amikor úgy döntöttünk, a kamara legyen több, mint egy hivatal.

Ma visszatekintünk és egyszersmind előre is tekintünk. Mérnökök vagyunk, és itt az alma materben arra tanítottak bennünket, hogy becsüljük meg a múltat, viseljük a folyamatosságot és nézzünk a jövőbe – húzta alá Barsiné Pataky Etelka.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!