Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 1-2. szám

Hozzászólások

A nyomólégüst paramétereinek hatása az állandó fordulatszámú szivattyúk üzemviszonyaira

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Horváth Gábor - Eördöghné Dr. Miklós Mária

A nyomólégüst paramétereinek hatása az állandó fordulatszámú szivattyúk üzemviszonyaira

Horváth Gábor

üzemfenntartó gépészmérnök és épületgépész mérnök hallgató
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar

Eördöghné Dr. Miklós Mária

hab. egyetemi docens
Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar

Bevezetés

A modern frekvenciaváltós örvényszivattyúk jól tudnak illeszkedni az erősen ingadozó vízigényekhez, bár adott esetben fontolóra kell venni, hogy energiahatékonyság szempontjából mi az a terhelési határállapot, ahol a szakaszos üzem az alacsony fordulatszámú üzemmel szemben energia-megtakarítást eredményez (ld. Magyar Épületgépészet 2016/1-2. szám: Eördöghné – Szinyei: Fordulatszám-szabályozott nyomásfokozók üzemeltetésének optimalizálása).

Jelen cikk olyan már üzemelő rendszerekre vonatkozik, ahol nyomásfokozásra állandó fordulatszámú szivattyút alkalmazunk. A következőkben bemutatott mérések, diagramok célja, hogy következtetéseket vonjunk le a szivattyúk üzemidejéről, a szivattyú-élettartam szempontjából előnyös hidrofor tartály méretről, ugyanis tervezési fázisban felmerülhet a kérdés, hogy mekkora az a nyomólégüst méret, amely célszerű az állandó fordulatszámú szivattyúra nézve.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!