Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2017

2017 1-2. szám

Hozzászólások

Hőfokhíd és a fűtési idény hossza. Elmélet és gyakorlat – 1. rész: A túloldali eltérő hőmérséklet miatti korrekció és az egyensúlyi hőmérséklet problémái a TNM rendeletben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Csomor Rita

Hőfokhíd és a fűtési idény hossza. Elmélet és gyakorlat – 1. rész: A túloldali eltérő hőmérséklet miatti korrekció és az egyensúlyi hőmérséklet problémái a TNM rendeletben

Dr. Csomor Rita

Épületenergetikai tanúsító, fizikus

Évek óta használjuk az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletet, ezért jogosan vélelmezhető, hogy az abban rögzített számítási algoritmus átgondolt és ellenőrzött. Ezen kívül a rendeletnek minden olyan esetre alkalmazhatónak kell lennie, amely az alkalmazási körébe tartozik. Az algoritmus alapjául szolgáló elméletnek helyesnek és az alkalmazott közelítő lépéseknek is helyesnek és indokoltnak kell lenniük. Alaposabb vizsgálat azonban sajnos kimutatja, hogy ez nem így van. Ezért egy cikksorozatban részletesen elemezzük, hogy mi a háttere 7/2006-os TNM rendeletben leírt algoritmusnak, itt és a kapcsolódó publikációkban használt hőfokhíd és fűtési idényhossz fogalmak elméleti és gyakorlati megalapozásának és alkalmazásának, és a rendeletbe épített (mért értékekből származtatott) meteorológia adatsornak.

Az algoritmusnak most csak azokkal a részeivel foglalkozunk, amelyek miatt a számítások legfőbb célját jelentő nettó fűtési energiaigényben bizonyos esetekben három alapmennyiség is hibás lesz. Emiatt felül kell vizsgálni a túloldali eltérő hőmérséklet miatt az U-értékre előírt korrekciós tényező használhatósági körét és az egyensúlyi hőmérsékletet meghatározó képletet ahhoz, hogy az épületek zónánkénti feldolgozása esetén is a nettó fűtési energiaigényre helyes eredményt kapjunk.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2017/1-2-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!