Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Király Tamás

Többlakásos lakóépületek energiatakarékos szellőzése

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

Akorábban épült lakóépületek korszerűsítésénél, vagy új építés esetén egyaránt fontos a legkorszerűbb építési termékek alkalmazása, amellyel az épület energia-hatékonyan üzemeltethető. A kiválasztásnál az energia-megtakarítást célzó lépésekkel fokozott légzárású homlokzati nyílászárók és kedvező „U” értékű hőszigetelés beépítése javasolt. Ezzel egyidejűleg a gépészeti rendszereink is átgondolást igényelnek, hiszen a megváltozott épületfizikai jellemzők korszerű, szabályozott gépészeti megoldásokat kívánnak, mert csak így tudunk minimalizált energiafelhasználással számolni.

Azt mindenki tudja, hogy ha egy zárt térben nem oldjuk meg a levegő beáramoltatását és a szennyezett levegő elvezetését – azaz a légcserét –, akkor a térben lévők komfort problémáktól fognak szenvedni.Ugyanez a jelenség játszódik le, ha egy korszerűen szigetelt és tökéletesen záródó nyílászárókkal rendelkező épület – legyen szó új építésről, vagy az energiatakarékosságot célzó felújítást követő állapotról – esetén nem alakítottak ki megfelelő szellőzőrendszert. Ekkor a lakók szinte azonnal szembesülnek ennek negatív hatásaival. A párás, elhasznált levegő nem tud eltávozni a helyiségekből, a nedvesség lecsapódhat a leghidegebb felületeken, ablakon, sarokban, és pára,majd penész formájában figyelmeztet, hogy a szellőzés megoldatlan. Ez az épület állagvédelme szempontjából fontos tényező.

A szellőzetlenség egészségünkre gyakorolt negatív hatása köztudott. Több tanulmány foglalkozott már részletesen az épületben tapasztalható levegőminőség és a különböző betegségek kialakulásának összefüggéseivel. Ez a lakók komfortjának szempontjából fontos tényező.

A lakóterekben tapasztalt rossz levegőminőség problémája ellen védekező lakók egyszerűen kinyitják az ablakokat, amely következtében a téli időszakban jelentős mennyiségű fűtési energia távozik az épületből, ezzel nagymértékben lecsökkentve az épület energiahatékonyságát. Ez az épület energetikai jellemzőivel összefüggő tényező.

Láthatjuk, hogy az épület állagvédelme, a lakók komfortja, valamint az épület energetikai jellemzői mennyire összefüggenek, amennyiben csak a lakások szellőzését vizsgáljuk, valamint azokat a tényezőket, amikre nagy hatással van a szabályozott szellőzés kialakítása.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!