Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Keszthelyi István

Az égéstermék-elvezető rendszerek okozta energiaveszteség csökkentése háztartási gázkazánoknál

Keszthelyi István

okl. áramlástechnikai gépészmérnök
CKP-Mérnök Kft.

Hazánkban a földgáz használatának közismerten óriási elterjedtsége van. A hazai vásárlóerő összetétele miatt tipikusan a fali vízmelegítők, kazánok, illetve kombi készülékek olcsóbb típusai kerülnek alkalmazásra, amelyeknek modulációs tartománya általában szűkebb, s amelyeknek vezérlési, szabályozási rendszere elmarad a drágább típusokétól. Mivel a tervezői, szakértői munka során a biztonságra, illetve a megfelelő kapacitásra törekszünk, nem számolunk azzal, hogy az idő döntő hányadában olyan üzemállapotok alakulnak ki, amelyek energiahatékonysága durván eltér a berendezések névleges értékeitől.

Cikkünkben az elmúlt években szerzett általánosítható mérési tapasztalatokról számolunk be, amelyek során égéstermék- elvezető rendszerek okozta nem várt mértékű energia veszteséget tapasztalatunk.Aszövegben az égéstermék-elvezető rendszer megjelölésére a kémény szót is fogjuk alkalmazni egyrészt közismert elterjedtsége, frappáns rövidsége miatt, másrészt a szóismétlések csökkentésére.

Az égéstermék-elvezető rendszerek alapvetően két formában okoznak energiaveszteséget:

  1. A gázkészülék égőjének üzeme során
  2. A gázkészülék üzemszünetében

Az első esetben 3 fő okot találhatunk:

  1. A külső időjárási hatások miatt létrejött rövid idejű torlódás, vagy visszaáramlás lecsökkenti a légfelesleget, s ezzel az égési hatásfok romlásához vezet. Ezzel kapcsolatban ki kell emelni, hogy a légfelesleg-tényező túl alacsony volta és az égési hatásfok romlása együtt koromképződésben is kifejeződhet. Amennyiben a kazán hőátadó felülete kormosodik, az további jelentős veszteségeket jelenthet.
  2. A huzat szükségesnél magasabb értékei esetén (szintén a külső környezet hatására) a tüzelőberendezésben konstrukciótól függően kissé növekszik a légfelesleg, s ezzel szintén változik az égési hatásfok, valamint növekszik az úgynevezett kéményveszteség, hiszen a távozó meleg gázok menynyisége megnő.
  3. Huzatmegszakítós berendezéseknél a huzat növekedésekor megnő az épületbelsőből vett hígító levegő mennyisége. Ha a készülék (mint hazánkban többségében) fűtött helyiségen belül üzemel, ez a fűtési idényben a kémény által elszállított felesleges meleg levegő kiszellőztetését jelenti.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!