Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

Csík Árpád PhD - Dr. Csoknyai Tamás PhD - Botzheim János PhD

ENERGOPT - Épületenergetikai optimalizáció és lehetséges alkalmazásai III. rész

Csík Árpád PhD


Széchenyi István Egyetem, Épületenergetikai Optimalizációs Kutatócsoport

Dr. Csoknyai Tamás PhD

egyetemi docens, tanszékvezető
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék; az MMK Épületenergetikai Szakosztály elnöke

Botzheim János PhD


Tokyo Metropolitan University, Graduate School of System Design

Jelen publikáció harmadik, befejező részét képezi egy sorozatnak, amely a Széchenyi István Egyetemen folyó épületenergetikai optimalizációs kutatások eredményeit tárja a magyar szakma nyilvánossága elé. Az alábbi gondolatok teljes mélységű befogadása kívánatossá teszi az első részben [1] közölt elméleti alapok és a második részben [2] bemutatott gyakorlati technológiák ismeretét. Sorozatunk záró részében az optimalizáció legkézenfekvőbb alkalmazási területeit tekintjük át. Célunk, hogy a korszerű, potenciálisan számottevő mértékű hatékonyságnövekedést eredményező, jövő generációs épületdiagnosztikai eszközök a magyar szakmai közönség látóterébe kerüljenek.

A tanulmány felépítése a következő: az első fejezetben vizsgálataink kontextusát határozzuk meg, a második fejezetben egy új nézőpontból tárgyaljuk a költség-optimális felújítás problémakörét. Ismertetünk egy, a költség-optimális tervezést modern matematikai alapokra helyező, a gyakorlatában rutinszerűen alkalmazható eljárást, amely egyénre szabott, optimális megoldás szolgáltatásával járul hozzá az erőforrások lehető legnagyobb mértékű kihasználásához. Ezt követően a szakmai gyakorlat szintjén számszerűsíthető mennyiséget eredményező definíciót javaslunk a költségmegtakarítási potenciál fogalmára vonatkozólag. A harmadik fejezetben az épületenergetikai optimalizáció társadalmi hasznosíthatóságának főbb területeit tekintjük át. Végül a negyedik fejezetben az elért eredmények szintézisét kínáljuk.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!