Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 1-2. szám

Hozzászólások

Talajszondák üzemszerű hőmérsékleteinek alakulása fűtés-hűtés használat során és a visszatáplálás hatásai

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Budulski László

Talajszondák üzemszerű hőmérsékleteinek alakulása fűtés-hűtés használat során és a visszatáplálás hatásai

Budulski László

tanszéki mérnök
Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszék

A talajhő hasznosítás jellemzőinek kutatása, létesített kutatói rendszer vizsgálatával. A talajszondák hőmérsékletének alakulása a fűtési időszak elejétől a következő fűtési időszak elejéig, ezt milyen módon befolyásolja a napkollektoros visszatáplálás, vagyis a regenerálás mértékének alakulása a két fűtési idény kezdeteire nézve. A szonda hatása a környezetére, illetve több talajszonda esetén egymásra gyakorolt hatásuk a távolság függvényében.

A mérés tárgyát egy újonnan épített épület képezi, amely raktárcsarnok és irodaépület részekből áll. Energiaszükségletének kielégítésére megújuló energiaforrások kerültek felhasználásra.

A talajhő hasznosítása talajszondákon keresztül történik, a telepített szondák száma összesen 15 darab. A mélyebb talajrétegek hőhasznosítására 100 m-es szondákat használtak fel, míg a sekélyebb mélységekre 50 m-es szondákat. A csövekhez különböző mélységekben és távolságokban hőérzékelőket helyeztek el.

A gépészeti rendszerhez napkollektorok is kapcsolódnak, elsősorban vízmelegítésre, de a napkollektoros rendszer nagyobb teljesítményű, mint amennyi a vízmelegítés energiaigénye. Így a kollektorok nyári többlet hőmennyiségét a talajszondák regenerálására használják fel.

A rendszer irányítását illetve vezérlését és adatgyűjtését egy kommunikációs PC, adatbázis szerver és az épület-felügyeleti rendszer végzi. A mérési értékek adatait az adatbázis szerver tárolja, aktív és archivált adatbázisként. Ennek az informatikai rendszernek alelemei a terepi készülékek, ezek alatt a DDC, DI, DO, AI modulokat, digitális termosztátokat értjük, amelyekhez az érzékelők kapcsolódnak.

Ebben az úgynevezett „Autonóm ház” projektben a mérés és adatgyűjtés nagy szerepet kapott. Az ilyen jellegű kutatások információt adnak az itt létesített rendszer működőképességéről, megtérüléséről, energia-kitermeléséről, másrészt pedig az ilyen típusú, de máshol létesítendő rendszerekhez adnak támpontot illetve előzetes képet az energetikai, üzemeltetési tapasztalatokról.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!