Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2014

2014 1-2. szám

Hozzászólások

Épületek légcsereszám mérésének eredményei a horvát-magyar határ menti régióban

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Fülöp László PhD - Polics György

Épületek légcsereszám mérésének eredményei a horvát-magyar határ menti régióban

Dr. Fülöp László PhD

főiskolai tanár
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

Polics György

tanársegéd
Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Mérnöki és Smart Technológiák Intézet, Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszék

The article is a summarisation of an air-change-rate (ACH) test series carried out in the Hungarian-Croatian border region. This paper concentrates on the results of the A-type Blower-Door tests. This test addresses to measure the ACH without any intervention in the building. All vents, chimneys etc are untouched. They work as usual.

The initial assumption was that the ACH in old houses should be similar in the region as a result of the common history that proved to be right. The new houses built in 1996-2005 perform similarly and the others differently. However the number of samples is not enough for a strong statement. Despite the fact that the dispersion of the data is too high to achieve a good correlation a clear tendency is revealed that the ACH is less in new houses than in the old ones. In some cases the ACH is less than 1/h especially in refurbished homes, but the majority is in the range of 2/h and there are quite high values up to nearly 20/h.

Folytatva a Magyar Épületgépészetben megjelent cikkeket (2013/1-2. és 6-os szám), jelen cikkben az Európai Unió IPA együttműködési program, amely a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar Épületgépészeti Tanszéke vezetésében, együttműködve az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Építőipari Karával közösen végzett lakóépületek, illetve helyiségek légtömörség és természetes légcsere méréseinek összesített eredményeit kívánjuk bemutatni.

Az IPA együttműködési projekt keretében légtömörségi, és légcsere mérések a horvát-magyar határ két oldalán kerültek sorra. Egyrészt a magyar oldalon Baranya, Somogy és Zala megye határ közeli részein, másrészt a horvát oldalon a magyar határ közeli településeken.

A projekt kereteibe 50-50 mérés fért bele.Amérések során az épületek kiválasztásánál egy területre a lakóépületekre összpontosítottunk, ezen belül volt ahol egész lakást (teljes házat), és kiragadva külön egy szobát is, de volt ahol csak egy szobát mértünk. A kiválasztott épületek építési évét tekintve 1900 évtől napjainkig vizsgáltunk lakásokat. Az épület szerkezetét tekintve megtalálható volt a tégla, vályog, könnyűszerkezetes és panelépület is. Ezen kívül néhány irodát és egy nagyobb légtérfogatú teret, könyvtárat mértünk. (A nagyobb terek méréséhez egy ventilátoros Blower-Door nem elegendő, helyette több párhuzamosan kapcsolt ventilátor összehangolt működésére lehet szükség.)

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!