Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 6. szám

Hozzászólások

Újfajta klímagerendák – bővülő beépítési lehetőségek

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Hurbán Tamás

Újfajta klímagerendák – bővülő beépítési lehetőségek

Hurbán Tamás


SCHAKO Kft.

Manapság egyre elterjedtebbé válnak hazánkban is a klímagerendák, egyre több alkalommal ismerik fel a berendezés általános előnyeit:

  • magas fokú komfort az alacsony zajszintnek és huzatmentességnek köszönhetően,
  • minimális karbantartási igény és ezáltal gazdaságos üzemeltetés.

Energiatudatos építkezésnél az építész és gépész együttműködésével az épület nyári hőterhelése jelentősen csökkenthető (például az árnyékolástechnika tudatos kihasználásával). A fejlődő és egyre nagyobb hűtési teljesítménnyel rendelkező modern klímagerendák könnyedén ki tudják elégíteni az ilyen épületek racionalizált hűtési igényét.

Az előnyök praktikus kihasználásához – néhány koncepcióbeli sajátosság okán – be kell tartani bizonyos működési feltételeket, valamint tekintettel kell lenni az adott helyiség funkciójára, jellemző légállapoti paramétereire és a helyiség adottságaira is. Tekintsük át a klímagerendák típusait és működési sajátosságait!

A klímagerendákat többféle szempont szerint szokták csoportosítani. Léteznek felülről nyitott gerendák, amelyekre felülről, az álmennyezeti térből érkezik a hűtendő levegő, és a helyiség irányába fújnak be, de sokkal elterjedtebbek a zárt klímagerendák. Működési elv tekintetében megkülönböztetünk aktív és passzív gerendákat.Afrisslevegő-rávezetés nélküli gerendákat hívják passzívnak. Működési elvük egyszerű: a hűtött vízzel táplált kalorifer közelében lehűlő levegő a nagyobb sűrűsége miatt a tartózkodási zóna felé süllyed, míg a helyiség felmelegedett levegője felszáll, ily módon rendkívül alacsony légsebesség mellett valósul meg a helyiséglevegő keringése, ami kitűnő komfortérzetet biztosít. Hátrányai között megemlítendő, hogy nagyon érzékeny a helyiségben lévő hőforrásokkal szemben, valamint az, hogy az aktív működésű gerendákhoz képest fele akkora hűtési teljesítmény leadására képesek. Ez a legfőbb oka annak, hogy az aktív gerendák elterjedtebbek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!