Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Haas-Schnabel Gábor

Az Odoo-ház dinamikus szimulációja

Haas-Schnabel Gábor

az Odooproject gépész-energetikus tagja

A Magyar Épületgépészet előző évi márciusi majd decemberi számában bemutattuk csapatunk munkáját és az Odooproject alakulását, majd a 2012. évi márciusi számban a tervezett légtechnikai berendezést.

Azóta még egy lépéssel közelebb kerültünk Madridhoz, hiszen május 23-án teljesítettük az ötödik leadást a szervezőknek. Az 1100 oldalas írásos és 280 tervlapot tartalmazó, mindenre kiterjedő dokumentáció már a végleges házat prezentálja. Június elején elfoglaltuk a ház itthoni építésének helyszínéül szolgáló csarnokot, amelyet a MÁV Zrt. biztosít csapatunk számára a Kőbányai úti telephelyükön. Az épület vázszerkezetét megkaptuk a gyártótól, így megkezdődhetett a kézzel fogható eredménnyel szolgáló kivitelezési munka.

A továbbiakban épületgépész csapatunk munkájának részletesebb bemutatását folytatjuk.

A verseny keretein belül feladat a terveken létező épület energiafogyasztásának előzetes becslése, vizsgálata. A szükséges szimulációt MATLAB környezetben végeztük el, amelyben felépítettük a teljes épületszerkezetet, valamint a belső teret érő hőáramokat. E cikk célja, hogy rövid áttekintést adjon a végzett munkáról, valamint bemutasson néhány eredményt.

A feladathoz a MATLAB Simulink nevű beépülő modulját használtuk, amely elsősorban dinamikus vizsgálatokra szolgál, az idő szerinti differenciálegyenletek megoldásának segítségével szolgáltat eredményeket. Alkalmas arra, hogy a szükséges hőtani folyamatok felépítése után az épület viselkedését vizsgáljuk vele különböző hatások esetén. A modell stabilitási kritériumok figyelembevételével a számítási kapacitás határáig finomítható, igen jó közelítéssel írja le a végbemenő folyamatokat.

A modellalkotásnál a belső levegőt, mint tárolót vettük figyelembe. Erre hatnak különböző hőáramok, amelyek jelentősen befolyásolhatják a belső hőmérsékletet:

  • szoláris nyereség,
  • az épületszerkezet hővesztesége/hőnyeresége,
  • belső hőforrások (berendezések, világítás),
  • a bent tartózkodó személyek által termelt hő,
  • a hűtés/fűtés és szellőzés által bevitt hő (a felület-temperálást az egyes rétegrendek szimulációjánál vizsgáltuk).
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!