Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

2012 6. szám

Hozzászólások

Egy új számítási eljárás klímaközpontok energiafelhasználásának a meghatározására. 1. rész

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

Egy új számítási eljárás klímaközpontok energiafelhasználásának a meghatározására. 1. rész

Dr. Kassai Miklós Ph.D.

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A klímaközpontok energiafelhasználása két módon határozható meg. Az üzemelő levegőkezelő központok esetén a tényleges fogyasztási adatok méréssel pontosan meghatározhatók. A 2002/91/EK Irányelv és a vonatkozó hazai 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet alapján a tervezés fázisában is meg tudjuk határozni az épület várható éves energiafelhasználását. Akutatási téma aktualitását is mutatja, hogy a jelenleg rendelkezésre álló hazai és nemzetközi szakirodalmi számításimódszerek és adatok csupán a klímaközpontok energiafelhasználásának hozzávetőleges becslését teszik lehetővé. Nincsenek pontos, egyértelmű módszerek, a jelenlegi megoldások főbb célja elsősorban a minősítés, és nem veszik figyelembe a vizsgált klímaközpont beépítési körülményeit, tekintettel a kiszolgált tér igényére, annak hőmérlegére, hő- és nedvességterhelésére.

Kutatómunkámban a klímaközpontok valós energiafelhasználásának a meghatározására törekedtem, amelyhez a lakóépületeink fűtési energiafelhasználásának a meghatározására már régóta alkalmazott fűtési hőfokhíd analógia alapján a külső légállapot tartamdiagramjait használtam föl, mert ez az eljárás veszi figyelembe kellő pontossággal a külső légállapot változását az év során, mely változás határozza meg a legfőképpen épületeink és a bennük üzemelő épületgépészeti berendezések éves energiafogyasztását.

A BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken dr. Kajtár László egyetemi docens úr vezetésével a gyakorlatban előforduló jellegzetes felépítésű levegőkezelő központok energiafelhasználásának a meghatározásához új fizikai és matematikai modelleket dolgoztam ki, melyhez a külső levegő hőmérséklet és entalpia tartamdiagramjait használtam fel. Az általam kidolgozott módszer helyességét három épületegyüttes két-két évben mért fogyasztási adataival igazoltam, melyben a klímaközpontok energiafelhasználása része az épületek teljes energiafogyasztásának. A többéves kutatómunka eredményeiről számos hazai és nemzetközi publikáció készült. Ebben a cikkben az eredményeknek azt a részét szeretném publikálni, amelyre korábban még nem került sor.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!