Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Várföldi Róbert

Innováció a szabályozószelepek területén a Siemens-től

Várföldi Róbert

SI BP RSL/INS kereskedelmi vezető
Siemens Zrt.

Amióta egyáltalán léteznek épületgépészeti rendszerek, azóta használ az emberiség különféle működési elvű, kivitelű, méretű és műszaki tartalmú beavatkozó elemeket azok szabályozására. A jelenleg is használt beavatkozó szériák is már több tíz éves előélettel, tapasztalattal rendelkeznek az alkalmazott technológia tekintetében, ezért joggal vetődhet fel a kérdés: mit lehet még ezeken fejleszteni? A kérdés megválaszolására kitűnő szemléltető példaként említhetők a Siemens vadonatúj, VVF.. és VXF.. típusú karimás szabályozószelepei, illetve az ezekkel párhuzamosan piacra bocsátott új, SAX.. típusú szelepmozgatói.

Az új szelepszériák a VVF/VXF43.. és VVF/VXF53.. típusú termékekből állnak, amelyek kiváltják az eddigi VVF/VXF41 és VVF52.. családokat. Mivel kiváltásról van szó, ezért nagyon fontos a régebbi termékekkel meglévő csere kompatibilitás. Ez jelen esetben maximálisan teljesül, hiszen az új szelepek akár a Siemens első generációs (1974-es!), nagy szelepszár-elmozdulású szelepmozgatóival is összeépíthetők és működtethetők. Tehát a szelep cseréjének szükségessége esetén a mozgató az új termékkel gond nélkül tovább használható. Maga a szelepválaszték harmonizálásra került, így most egy szűkített, könnyebben áttekinthető szortimentből választható ki az eddigieknél szélesebb körű igényeket is kiszolgáló műszaki megoldás.

Szelepekről lévén szó, a legfontosabb műszaki paraméter a kvs-érték (a szelep átbocsátó képessége). Itt a fejlesztés iránya egyértelmű: azonos méretű termékekkel összehasonlítva az új széria modelljeinek kvs-értéke nagyobb. Tehát azonos méretű szelep nagyobb térfogatáram szabályozását képes elvégezni, vagy megfordítva: ugyanazon térfogatáram szabályozására elegendő eggyel kisebb méretű szelep is. Ez a kivitelezőnek könnyebb munkavégzést, a vevőnek pedig olcsóbb terméket eredményezhet.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!