Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Ing. Horský, Juraj

Wood chip and wood waste ecological heating plant

Ing. Horský, Juraj


2006-ban az ausztriai székhelyű Polytechnik Ges.m.b.H. a Slovak DIH-vel együttműködésben faapríték és faipari hulladék alapú ökológiai fűtőművet hozott létre Bánovce nad Bebravouban. A fűtőművet a közeli bútorgyártó üzem látja el hulladékkal. A fűtőmű 2500 kW fűtési teljesítménnyel rendelkezik, és alkalmas a bútorgyár egységeinek normál és technológiai fűtésére. A szerzők csak négy éves üzem elteltével vizsgálták meg a fűtőmű működéséhez kapcsolódó paramétereket, hogy szándékuk szerint az elemzés a megoldás valós hatékonyságát tükrözhesse.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy 2007 óta az üzem fűtőanyag igénye 60%-kal csökkent a gázüzemű megoldáshoz képest. Ez a várható gázárnövekedéssel csak még kedvezőbben alakulhat. A tapasztalatok aztmutatták, hogy a fűtési rendszer teljes automatizálásával további jelentős megtakarítás érhető el. Az ökológiai üzem létrehozása közvetlen választ jelent azokra a társadalmi igényekre, amelyek a hagyományos energiaforrások visszaszorítását célozzák, és tükrözi a környezettudatos kultúra kialakulását az új EU-s tagállamokban.

A cikkben a szerző szövegesen és képanyaggal bemutatja a fűtőmű főberendezéseit, különös tekintettel a fűtőanyag tárolására és továbbítására, valamint értékeli az emissziós mérések eredményeit.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!