Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Fodor Zoltán - Komlós Ferenc

A nagykőrösi strand energiatudatos bővítése

Fodor Zoltán

okl. gépészmérnök, épületgépész mérnök
GEOWATT Kft.

Komlós Ferenc

okl. gépészmérnök

A víz a Föld napsugárzás által körforgásban tartott, folytonosan megújuló energiahordozója. Reményi Károly nyomán a víz természeti állandó energiaforrás. A fosszilis energiahordozók véges készletei is szükségessé teszik a természeti állandó energiaforrások kihasználásának jelentős növelését, szükség van továbbá a jelenlegi energiaigény jelentős csökkentésére, és az energiatakarékosság növelésére. E célok eléréséhez szemléletváltozásra van szükség.

Ez a beruházás egy újonnan épített szabadtéri úszómedence, egy fedett, egész idényben üzemelő tanuszoda és egy meleg vizes termálfürdős medence létesítésével, valamint egyéb, a működést szolgáló kiszolgáló és gyógyászati tevékenység céljára kialakított helyiségekkel valósult meg.

Az Alföld Aqua Termálfürdő és Strand átépítéséből mindenekelőtt a technika mai szintjén lévő hőszivattyús rendszerű épületgépészetet mutatjuk be részletesebben.

A hőszivattyúk a fürdők és az egyéb elfolyó vizek hőtartalmát gazdaságosan tudják hasznosítani. Ezt igazolta a 2008-ban megvalósult kiskőrösi termálfürdő bővítése [1]. Ennek sikeres megvalósítása hatására került sor a nagykőrösi termálfürdő és strand bővítésének áttervezésére, ahol már nem importból származó, hanem magyar fejlesztésű és gyártmányú hőszivattyúkat is alkalmaztak [2]. Ez a kitűnő minőségű magyar termék a magas hőmérsékletű elfolyó termálvíz magas SPF 1 értékű hasznosításának lehetőségét biztosítja.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!