Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. gázmérés monitoring rendszere

ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.


A gázdíj pontos elszámolásának alapja a gázmennyiség korrekt mérése. Cégünknél a távadatgyűjtés már több mint 15 éves múlttal rendelkezik. Társaságunk a szolgáltatási területünkön lévő összes – több mint száz – földgázátadó állomásról és közel ezerötszáz földgázfelhasználó partnerünktől érkező mérési adatot gyűjti és archiválja. A 100 m3/h feletti fogyasztók körében jogszabályi kötelezettségünk a gázmérési adatok távleolvasása. Teszt jelleggel Tét városban a lakossági fogyasztókhoz is telepítésre kerültek távleolvasó berendezések. Az elmúlt évben a 20 – 100 m3/h közötti felhasználói kategóriában is több mérőrendszert csatlakoztattunk a távleolvasáshoz.

A SUN szerveren működő Oracle adatbázisunkba másodpercenként nagyjából 150 adat érkezik a különböző mérésadatküldő rendszerekből. Archiváljuk az aktuális számlálóállás-adatokat, a gáznyomást, a gázhőmérsékletet, az üzemiés gáztechnikai normál állapotra átszámított gázfelhasználást, órás, napi, havi mennyiségeket és fogyasztási csúcsokat.

A folyamatos fejlesztés egyik fontos lépcsője volt, hogy 2010-ben kialakításra és átadásra került Győrben, a Gázmérési Osztályon egy új mérésadatgyűjtő monitoring munkahely.

A feladat megvalósítására tendert írtunk ki, ahol a szokásoktól eltérően cégünk Informatikai Platformja is bemutathatta az elképzelését, és végül „megnyerte” a kiírást. Így az új adat-monitoring szoftver saját fejlesztésben készült, és a beruházás a nagyon szűk 3 hónapos határidőn, és költségvetésen belül átadásra is került. Erre az elmúlt 20 évben nem volt más példa.

A szoftver akár 16 monitoros megjelenítést is támogat számítógépenként, jelenleg Győrben és Szegeden is 3 nagy méretű ipari monitoron és egy asztali monitoron követik, ellenőrzik a kollégák a gázméréssel kapcsolatos eseményeket.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!