Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2012

Homola Viktor

Nyugtalanító kérdések és bizonytalan válaszok az energetika jövőjéről

Homola Viktor


Elöljáróban – mint az energetikában hat évtizedes tapasztalattal rendelkező tervező mérnök [2] – szükségesnek tartom megjegyezni az alábbiakat:

Napjainkban mind több szó esik azokról a gondokról, amelyeket az energiatermelés és a környezetvédelem konfliktusaként lehet a legegyszerűbben körülírni. Nyomatékosan rögzíteni szükséges, hogy a környezet védelme olyan prioritás, amely – a kiegyensúlyozott fejlődés fenntartása mellett – messze megelőz minden gazdasági érdeket. A következőkben ismertetésre kerülő megfontolások nem a fejlődésre, hanem a fenntarthatósághoz vezető útra vonatkoznak [3].

Az előadás a rendkívül összetett gazdasági, társadalmi, etikai problémahalmaz alábbi részterületeit kívánta bemutatni. Az EU és a hazai energiapolitika nem volt az előadás tárgya, csak néhány ráutalás hangzott el.

Az energiafajták meghatározása és a mértékegység

A vonatkozó hazai és nemzetközi szakirodalomban számos energia megnevezés található, ezért fokozott a jelentősége annak, hogy egyértelmű meghatározások történjenek a különböző energiafajták komplex értékelése során.Aglobális vizsgálat elengedhetetlen, mert a lokális érdekekből levont általános következtetések sokszor tévesek. E körülmény fontossága napjainkban rohamosan nő a Föld energiaforrásainak kereskedelmi összekapcsolásán keresztül. A természetben rendelkezésünkre álló primer energia általában csak az 1. ábrán látható többszöri átalakítási folyamat után hasznosítható. Az átalakítás egyébként az egyik leglényegesebb energiaveszteség-okozó.

1. ábra. Az energiaátalakítás folyamata a primer energiától a hasznosított energiáig

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!