Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Király Tamás

Az energiatakarékosság ma már alapkövetelmény a szellőztetésben is

Király Tamás

okl. gépészmérnök, cégvezető
Aereco Légtechnika Kft.

Mai korszerű világunkban felújítani és újat alkotni csak és kizárólag úgy szabad, hogy kiaknázzuk a korszerű építési anyagok adta pozitív tulajdonságokat, így megcélozhatjuk az általuk elérhető lehető legmagasabb energia-megtakarítási mutatókat.

Így van ez a családi házak, valamint a többlakásos épületek felújításánál, illetve építésénél is. Manapság a hangsúly a meglévők felújításán van, kevés új épületet építenek.

A rekonstrukcióknál a legtöbbet a fűtési hőenergia minimalizálásával nyerhetünk, amelynek elsődleges eleme a külső homlokzati – esetleg födém – hőszigetelés, valamint a homlokzati nyílászárók cseréje. Így a termelt hő nagy részét az épületen belül tudjuk tartani. Természetesen a nagymértékű „becsomagolás” a benn tartózkodók számára nem jelent minden esetben ezzel egyenértékű komfortot. Amíg korábban a lakáson belül termelt szennyezőanyagok gond nélkül tudtak a természetes filtrációval ki-be járni a nyílászárókon, addig a fokozott légzárású nyílászáró ezt már nem teszi lehetővé.

Milyen szennyezők okozhatnak gondot a lakásban? Elsősorban a pára, hiszen minden emberi tevékenység többkevesebb páratermeléssel jár együtt (főzés, fürdés, mosás, teregetés, ...), ezután a különböző szagok, formaldehid, CO, CO2, radon, allergének stb.

Ezek, amennyiben a megengedett mértéknél nagyobb mennyiségben fordulnak elő, otthonainkban károsak lehetnek a lakóknak, valamint az épület szerkezeti elemeire is.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!