Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Kovács István

Hővisszanyerős szellőzőrendszerek folyadékos talajkollektorral

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A hővisszanyerős szellőztetés kikerülhetetlen egy mai korszerű épületben, amelyhez környezettudatosabb látásmódunk mellett az emelkedő energiaárak is ösztönzést adnak. A szellőztető rendszer szíve a központi hővisszanyerős gép, ventilátorokkal, szűrőkkel és hőcserélővel. Perifériái a külvilág felé vezető frisslevegős és kifúvó szigetelt csövek, a belső légelosztó hálózat befúvó armatúrákkal és újabban egyre több rendszer tartalmaz talajhő-hasznosító kiegészítést.

A talajkollektoros hőcserélő lehetőséget ad arra, hogy a mélyebb (1,5 – 2 m) talajrétegben fellelhető egyenletes hőmérséklettel télen előmelegítsük, illetve nyáron lehűtsük a beszívott friss levegőt. Nemutolsósorban kellemes mellékhatása, hogy egész évben garantáltan fagymentesen üzemelhet a szellőzőgép, külön fagyvédelmi előfűtés használata (általában villamos áramú) vagy kényszerű ventilátor leállítás nélkül. Ha nem használunk aktív hűtést klímagép vagy hőszivattyú formájában, csak a talajkollektoros kiegészítéssel lehet a hővisszanyerős rendszereknél nyáron hűtést produkálni, mert a benti hűvöset előbb-utóbb a hőcserélés ellenére is felmelegíti az állandó szellőzés.

A talajhő hasznosítására alapvetően kétféle módszer áll rendelkezésre: direkt hőcserélő alkalmazásakor (LEWT) egy nagyobb átmérőjű, hosszú, ún. levegős kollektorcsövet fektetünk a talajba, végén beszívó oszloppal. Aföldhő közvetlenül a beszívott levegőt éri el. Indirekt rendszer esetén (SEWT) egy kisebb átmérőjű csőhurok kerül a földbe, ami az épületben elhelyezett szivattyúhoz és a frisslevegő beszívás oldali csőszakaszban található hőcserélő modulhoz csatlakozik. A csőben víz-glikol keveréket áramoltatunk, így elfagyástól nem kell tartani. A talaj először a folyadéknak adja át a hőt, amit a belső hőcserélőn viszünk át a beszívott frisslevegőbe.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!