Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Csoknyai István

A külső hőmérséklet alakulásának vizsgálata

Dr. Csoknyai István

ny. egyetemi docens
BME, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az utóbbi időben sokat emlegetett és vitatott globális felmelegedés szakterületünkön is jelentőséget kap. Berendezéseink méretezésekor a szabványos méretezési külső hőmérséklet a mértékadó. Ezt bizonyos kockázatok feltételezésével határozták meg a szabványokat készítő szakemberek.Afűtési hőszükséglet- számítási szabványunk például Budapestre (a Belváros kivételével) –13 °C méretezési külső hőmérsékletet ír elő. Az energetikai számításoknál a fűtési szezon átlaghőmérséklete, vagy az azt kifejező hőfokhíd a mértékadó. A 7/2006. számú TNM rendelet egész Magyarországra egységesen +4 °C-ot, illetve 3000 napfok hőfokhidat ír elő. A továbbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan alakult a külső hőmérséklet Budapesten az elmúlt közel húsz évben, és milyen következményekkel számolhatunk.

Az épületenergetikai számítások egyik legfontosabb tényezője a külső hőmérséklet. Többek között ez határozza meg az épület hőveszteségét. A TNM rendelet számításai a hőveszteség- tényezőkkel operálnak, így a külső hőmérséklet nem jelenik meg. Lényegében ez azt jelenti, hogy ez a számítás nem tesz különbséget eltérő földrajzi helyek között. A számításoknál a hőfokhíd megjelenik, de egy átlagos értékkel. Az egyszerűsített számításoknál 72000 óra,fok hőfokhíd és 4400 óra fűtési időtartam szerepel. Ezek az értékek a hagyományos, magyar szakirodalom mértékegységeivel Gévi = 3000 nap, fok hőfokhidat és τ = 183,33 nap fűtési idény hosszat jelentenek. Ebből a fűtési idényre tsz = 3,64 °C átlaghőmérséklet adódik.

Az Egyedi László által szerkesztett Épületgépészeti Kézikönyv (1963) szerint Budapesten az 1901–1950 közötti időszak átlagában az éves hőfokhíd 3070 napfok és a fűtési időszak 193 nap. A dr. Menyhárt József szerkesztette Épületgépészeti Kézikönyvben (1978) ugyanezekre (időszak megjelölése nélkül) 3061 napfok és 188 nap szerepel. Az átlagos külső hőmérséklet a fenti adatokból számolva 4,09 °C, illetve 3,72 °C.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!