Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Erdei István

A szivattyúk hatásfoka az új EU szabályozás tükrében

Erdei István

értékesítési igazgató, épületgépészeti üzletág
Grundfos South East Europe Kft.

Az Európai Unió energia-megtakarítást előmozdítani szándékozó projektjei az elmúlt évtizedekben sajnos nem hozták a kívánt eredményeket. Az egyik kiemelt területen, a villamosenergia-felhasználásban, minden jelentős fogyasztói csoportnál gyorsuló mértékű növekedés volt tapasztalható. Ez arra késztette az Uniós szerveket, hogy hatékonyabb eszközökhöz nyúljanak. Ennek egyik kézzelfogható bizonyítéka a 2005-ben kiadott EuP (Energy-using Products) irányelv, amelynek elsődleges célja, hogy olyan követelményrendszert (Ecodesign) határozzon meg a legjelentősebb energiafogyasztó berendezésekre, amely garantálja a megtakarítást, és így a környezeti terhelés csökkentését. Az épületgépészeti alkalmazások területén két konkrét szabályozás hatása különösen jelentős.

Az EU teljes villamosenergia-fogyasztásából 30%-kal részesednek a villanymotorok. Ez 2005-ben 1067TWhenergiát jelentett. Nem is csoda ezek után, ha kiemelten kezeli ezt a fogyasztói termékcsoportot az irányelv.

A villanymotorok hatásfokának, energiahatékonyságának meghatározására már korábban is történtek intézkedések. 1999-ben az Európai Villamosgép Gyártók Szövetsége (CEMEP) kiadott egy osztályozási rendszert, amelyben a villanymotorokat hatásfokuk szerint 3 kategóriába sorolták (EFF 1...3). Az EFF 1 volt a legmagasabb, az EFF 3 pedig a legalacsonyabb hatásfok-osztály. Ez a rendszer kizárólag a fogyasztók tájékoztatását szolgálta. Az alkalmazható hatásfok-osztályra az Unió területén belül nem volt előírás.

Ez a rendszer képezte azonban az alapját az új uniós szabályban meghatározott hatásfok kategóriáknak. A dokumentumban 0,75 – 375 kW tartományban definiálták a három kategóriához tartozó határértékeket. Jelölésük IE1, IE2 és IE3. (Az IE az angol International Efficiency kifejezésből származik.) Itt az IE3 jelöli a legmagasabb hatásfok-osztályt. A CEMEP rendszerben specifikált EFF1, az IE2 kategóriának felel meg az új rendszerben.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!