Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Halász Györgyné dr., PhD, habil. - Barna Zoltán

Geotermikus energia hőhasznosítása a balneológiában 2. rész

Halász Györgyné dr., PhD, habil.

egyetemi docens
Szent István Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet, Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék

Barna Zoltán

MSc hallgató
Debreceni Egyetem Mûszaki Kar

A termálvíz hőhasznosításának lehetséges alkalmazási területei közül a szerzők a cikkben elsősorban azokat a lehetőségeket vizsgálták, amelyek középpontjában a balneológiai hasznosítás áll. Ebben az esetben meghatározó szerepe van a gyógymedencék hőmérséklet- és vízigényének. A cikk első részében a szerzők bemutatták a gyógymedencék termálvízigényének meghatározására alkalmas alapadatokat, valamint a különböző termálvizes medenceméretek esetében szükséges töltő- és frissvíz térfogatáramokat. Kapcsolási sémákat adtak az elő- és utóhasznosítás megoldására, valamint a primer- és szekunderoldali lehetséges hőmérsékletek felvételével összefoglalták a rendelkezésre álló hőáramokat.

A cikk második részében a tárolótérfogat meghatározásával vizsgálatok eredményét mutatják be. Az ábrák számozása a cikk első részét követve folyamatos.

A tárolótérfogat nagyságának vizsgálata termálfürdőknél

A tárolók mind a termelői, mind a fogyasztói oldalon fontos szerepet tölthetnek be. Amikor a termálvíz hasznosítás középpontjában a fürdők termálvizes medencéi állnak, a tároló, illetve tárolók térfogatát alapvetően:

  • a kút hozama, a víz hőmérséklete,
  • a medencék töltésekor a térfogatáram igénye,
  • az üzemi állapotbeli medencék friss termálvíz igénye határozza meg.

Az, hogy egy nagy, vagy több kisebb tároló szükséges, azt az is befolyásolja, hogy mekkora az optimális méretű berendezés, és hogy egy, vagy több különböző vízhőmérsékletű kút látja-e el a fürdőt. Például, ha 45, 50, 65 °C hőmérsékletű kút vizével kell a 38 °C-nál nemnagyobb hőmérsékletű medencéket ellátni, akkor a kedvezőbb előhasznosítás érdekében célszerű külön medencékben tárolni a különböző hőmérsékletű termálvizet. A több tárolót az is indokolhatja, hogy léteznek olyan termálvizes medencék, amelyeket csak nyáron, a srand nyitásától zárásáig üzemeltetetnek, ami azt jelenti, hogy a nyári és téli termálvíz térfogatáram igény eltérő, így a tároló optimális térfogata is eltérő.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!