Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Jeckel János

Frontáttörés a kondenzációs gázkazánok forgalmazásában

Jeckel János


Vaillant Saunier Duval Kft.

A fűtéstechnikában a kondenzációs gázkazánok hasznosítják a legnagyobb mértékben a gázban lévő energiát, a legkisebb mértékben terhelik a környezetet, ugyanakkor a működés szempontjából a legbiztonságosabbak.

A fentieket felismerve a fejlett nyugat-európai országokban jelentős erőfeszítéseket tettek az 1980-as években e technika fejlesztésére és széles körű elterjesztésére. Sok országban felismerték, hogy a kondenzációs kazánok számos előnye az elterjedés kezdeti szakaszában önmagában nem elégséges ahhoz, hogy dinamikusan gyors elterjedés jöjjön létre, hanem alanyi jogon járó közvetlen anyagi támogatással, adóleírási lehetőségekkel azt elő kell segíteni, hiszen ez az egész társadalom érdeke. E téren Hollandia járt az élen.Ahollandiai forgalmazás fejlődését szemléltető diagramból jól kiolvasható, hogy a 80-as évek második felében milyen dinamikusan növekedett a kondenzációs fali gázkazánok forgalma.

1991. évben frontáttörés következett be és túlsúlyba kerültek a kondenzációs kazánok. Az eladott mennyiség messze meghaladta a hagyományos fali gázkazánok darabszámát, és megközelítette a fali gázkazán forgalom 90%-át. Ez a frontáttörés Németországban a 90-es évek közepén, Ausztriában a 90-es évek végén következett be.

Más országok, így például Anglia – látván a lassú fejlődést –, néhány évvel ezelőtt egyszerűen kötelezővé tette a kondenzációs kazánok alkalmazását. Ezzel egyrészt sok támogatási költséget takarítottak meg, másrészt egyből az élvonalba kerültek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!