Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. Szekeres József - Szekeres Zoltán

Számoljon! Régi légtechnikai rendszerét is tudja olcsóbban üzemeltetni!

Dr. Szekeres József

társtulajdonos, ügyvezetõ igazgató
Rosenberg Hungária Kft

Szekeres Zoltán

marketing vezető
Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnika Kft.

Az elmúlt 20 évben az élet számos területén korszerű légtechnikai rendszereket valósítottunk meg az országban. Ezek a légtechnikai rendszerek mindig a kor légtechnikai színvonalát képviselték. A 2002/91-es Európai Parlamenti irányelv előírja a tagállamok részére a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem érdekében az energiahatékony rendszerek alkalmazását. Országonként megszülettek az épület energiatanúsítási rendeletei, amelyben az épületeket osztályba is sorolják.

Hogy a kisebb környezetterhelést, kevesebb energiafelhasználást az előírások figyelembe vételével megvalósítsuk, két lehetőség adódik: a teljes légtechnikai berendezés cseréje vagy a kevésbé energiahatékony gépi berendezések cseréje.

Hol tudunk energiát megtakarítani?

Ventilátoroknál az energia-megtakarítás döntően az áramlástechnikai elemeknél (a járókeréknél és a készülékháznál) valamint a motornál érhető el. A kisebb energiafelvétel és az emiatt kisebb CO2-terhelés a korszerű konstrukcióval és EC-motorokkal biztosítható.

Légkezelőgépeknél az energia-megtakarításra az Eurovent és az RLT minősítés három területet határoz meg: a készüléken belüli légsebesség, a ventilátor energiafelhasználása és a hővisszanyerő jósága. Légkezelőgép felújításánál a légsebesség nem változtatható, hiszen adott keresztmetszetű gépről beszélünk. Ebben az esetben a változtatási lehetőség az energiahatékony ventilátor és a magasabb jóságfokú hővisszanyerő beépítése.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!