Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Dr. habil Kajtár László PhD - Szabó János

Oktatási épület energetikai elemzése, 1. rész

Dr. habil Kajtár László PhD

egyetemi docens
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Szabó János

okl. gépészmérnök, PhD hallgató, tudományos segédmunkatárs
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Az épületek energetikai tanúsítására vonatkozóan EU irányelv rendelkezik, ezzel összhangban hazánkban 2006-ban minisztériumi rendelet jelent meg. Az új épületek tervezése során 2006. szeptember 1-től el kell készíteni az épület energetikai értékelését. Az üzemelő épületek esetében az energiafelhasználás a fogyasztási adatok és elméleti számítások alapján határozható meg. Fontos adat a fajlagos hőveszteség-tényező, összesített energetikai jellemző és a primerenergia-hordozóra átszámított éves energiafelhasználás. Az épület energetikai elemzése során a fűtés, a szellőzés, a klimatizálás és a világítás energiafelhasználását kell figyelembe venni, illetve a technológiai energiafelhasználókat (pl. nagykonyha).

Az éves periódusidőknek megfelelően változik a külső légállapot, ezt követi a fűtés, hűtés és világítás energiafelhasználása. A fűtés – az időben változó fűtési teljesítményből adódó éves energiafelhasználás – a hőfokhíd segítségével jól számítható.

A klimatizálás esetében bonyolultabb a helyzet, mivel jelentősen eltér egy frisslevegős, egy visszakeveréses vagy egy hővisszanyerővel üzemelő rendszer energiafelhasználása. Ehhez az Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéken valószínűség-elméleti alapokon nyugvó fizikai és matematikai modellt dolgoztunk ki.

Az energetikai elemzés elméleti alapjait és konkrét alkalmazását a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem „D” épületén keresztül mutatjuk be, amelyet az elmúlt években részlegesen felújítottak. A nyílászárók cseréje az épület alacsonyabb hőszükségletét eredményezte. Továbbra is probléma nyáron, elsősorban a déli oldalon, a napsugárzásból származó nagy hőterhelés. Méréseket végeztünk a belső hőmérséklet meghatározására, valamint elemeztük az épület éves energiafelhasználását. Értékeltük a különböző külső árnyékoló szerkezetek hatását az épület éves energiafelhasználására és a méretezési hűtőteljesítményre.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!