Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Prof. Allard, Francis

Improvement of Energy Efficiency in the Building Sector: the European Initiatives – Part 2

Prof. Allard, Francis


REHVA, European Federation of HVAC Engineers, University of La Rochelle – LEPTIAB, France

2008. december 17-én az Európai Parlament egy nagyon ambiciózus javaslat-csomagot fogadott el, amelynek célja a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a megújuló energiaforrások használatának elősegítése. Ez a klímavédelmi akciócsomag az Európai Unió számos energiapolitikai céljára épül, amelyek kitűzik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20%-os csökkentését, az energiahatékonyság 20%-os növelését, a megújuló energiaforrások felhasználásának 20%-os növelését, valamint a bio-üzemanyagok 10%-os részesedésének elérését a szállítási célú üzemanyag felhasználásban.

2008. novemberében a Bizottság elfogadta az „EPBD Irányelv átdolgozása” című javaslatot. Az EPBD új változata több szempontból megerősíti a 2002-es irányelvet, továbbá az új irányelv azt is megköveteli a tagállamoktól, hogy dolgozzanak ki menetrendet a nagyon alacsony, illetve zéró energiafogyasztású épületek arányának növelésére a nemzeti lakásállományon belül.

A szerző ezeket a kezdeményezéseket mutatja be kétrészes cikkében, amely a 20. Fűtés- és Légtechnikai Konferencián (Pécs, február 25-26.) elhangzott és a konferencia anyagában megjelentetett előadása alapján készült.Aszerző az első részben a széles körű európai kezdeményezésekből kiemelte és részletesen tárgyalta a megújuló energiaforrások használatának előmozdításával, továbbá az épületenergetikával kapcsolatos irányelveket. A cikk második részében a kísérő intézkedésekről: az Intelligent Energy – Europe (IEE) programról, valamint a Build Up internetes portál működéséről olvashatnak.

This paper aims at introducing the latest European initiatives of the Climate Action package on the Promotion of the Use of Energy from Renewable Sources, and the Energy Performance of Building Directive Recast launched at the end of 2008.

These two initiatives are positioning the building sector as the key actor of the energy and environmental policy in Europe.

In Part 1 the author presented the main elements of the energy policy development in Europe, in the 2nd Part will introduce two main actions and the latest accompanying measures.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!