Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Székely Tamás

Légkezelő készülékek energiahatékony üzemeltetése

Székely Tamás

Global Business Development Manager, okl. gépészmérnök
Danfoss Kft.

Modern épületeink ma már elképzelhetetlenek légkezelő berendezések nélkül. Ennek oka, hogy igazán komfortos tereket csak frisslevegő-ellátással lehet biztosítani. Hogy az épület egyes – különböző funkciójú – helyiségei milyen komfortkategóriába esnek, arra eligazodást nyújt az MSZ CR 1752:2000 számú szabvány, a befújt levegő menynyisége és annak pontos értéken tartása alapján is.

Manapság egyre több, (elsősorban iroda-) épületet látunk hirdetni nagy transzparensekkel: ’„A” kategóriájú irodák kiadók’. Bennem gyakran felmerül a kétség, a gépészeti rendszer ismeretében,

vajon tényleg „A” kategóriásak? Az alkalmazott műszaki tartalom sokszor ellentmond annak, hogy ez igaz legyen.

Vegyünk egy egyszerű példát: sokszor olyan ON/OFF fan-coil termosztátot alkalmaznak helyiséghőmérsékletszabályozásra, amelynek kapcsolási különbsége nagyobb, mint ±1,5 °C, és ez máris kizárja az „A” kategória lehetőségét. Légellátás esetén szintén gyakran fennállnak hasonló kizáró tényezők, azonban azok már nem annyira kézenfekvőek.

Ezzel párhuzamosan szintén egyre fontosabb a rendszerek energiahatékonysága. Úgy gondolom, ezt nem kell hosszan bizonygatnom, elegendő, ha az energiahordozók árára gondolunk. Az igazi mérnöki munka e két célkitűzés (komfort és energiahatékonyság) egyidejű megvalósítása. Ehhez már csak a beruházási költséget kell megfelelően illeszteni (a lehető legalacsonyabban tartani).

Nem tűnik egyszerű feladatnak! De lehetséges!

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!