Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Vinkler Károly

Zárt tágulási tartályok méretezése, üzembe helyezése II. rész: állandó nyomást tartó berendezések

Vinkler Károly

műszaki és oktatási vezető
IMI International Kft.

A fűtési rendszerek nyomástartó berendezései komoly hatással vannak a rendszer helyes működésére és élettartamára. A szakirodalomban rendszeresen megjelennek a nyomástartó berendezések méretezésével, beüzemelésével, karbantartásával foglalkozó cikkek, ennek ellenére még mindig igen sok a nem megfelelő méretezésből, üzembe helyezésből adódó hiba, üzemzavar.

A cikksorozat első fejezete a nyomástartó berendezések feladatairól és csoportosításáról szólt. Ismertettük a változó nyomású, zárt tágulási tartályok felépítését, méretezését és kiválasztását. A következőkben az állandó nyomást tartó berendezéseket mutatjuk be.

A változó nyomású, zárt tágulási tartályok alkalmazása csak meghatározott rendszerteljesítményig, illetve tágulási térfogatig gazdaságos. Amikor a rendszer nagy víztérfogata miatt megnő a táguló folyadék mennyisége, vagy a rendszer kezdeti (pa) nyomása közel kerül a megengedhető legnagyobb végnyomáshoz (pe) – például magas épületek esetében, amikor a nyomást tartó berendezés a legalsó szinten van – a változó nyomású tartályok mérete, a magas Df tartálykoefficiens miatt jelentősen megnő, és alkalmazásuk gazdaságtalanná, telepítésük nehézzé válik. Fűtési rendszerek esetében – rendszerkialakítástól függően – kb. 700 kW teljesítményig ajánlott a változó nyomást tartó, zárt tágulási tartályok használata.

Állandó nyomást tartó berendezések esetében a zárt tágulási tartály táguló elemének (zsák vagy membrán) levegőoldala az atmoszférára nyitott (szivattyús berendezések), vagy levegő kompresszorok és légleeresztő szelepek biztosítják az állandó levegőoldali nyomást a tartályban (levegő kompresszoros készülékek). Állandó nyomást tartó berendezések esetében a Df tartály koefficiens értéke kb. 1,1, így a tartály mérete csak kb. 10%-kal nagyobb a táguló folyadéktérfogat és a tartaléktérfogat összegénél!

Az állandó nyomást tartó berendezések két csoportra oszthatók:

  • levegőkompresszoros, állandó nyomást tartó berendezések,
  • szivattyús, állandó nyomást tartó berendezések.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!