Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Fonó György

Technológiai hűtőrendszerek

Fonó György


VDP Klímatechnika Plusz Kft.

Az utóbbi időben a VDP KLÍMATECHNIKA PLUSZ Kft. két technológiai hűtőrendszert tervezett és kivitelezett. Kiemelendő, hogy korábbi tapasztalatainktól eltérően mindkét esetben olyan megrendelői magatartással találkoztunk, amely a beruházási költségek minimalizálása mellett, evvel legalább azonos mértékben törekedett az energia- és költségtakarékos üzemvitel, a későbbi költségtakarékos bővítés lehetőségének megteremtésére, akár a beruházási költségek növelése árán is.

Időben az első a MIKROPAKK Műanyag- és Fémfeldolgozó Kft. új, salgótarjáni műanyagüzemében a fröccsöntő gépek technológiai hűtőrendszere.

A megrendelő az előzetes egyeztetések során az alábbi tervfeladatot tűzte ki: az üzem és ennek megfelelően a hűtőrendszer két ütemben épül ki. Az igényelt hűtőteljesítmény ütemenként 160 kW. A rendszer tervezése során a jelenlegi üzemben bevált megoldásokat, gyártmányokat, eszközöket kellett alkalmazni. A fröccsöntő gépekhez szükséges leállások kialakítását szintén a megrendelő határozta meg. Logikusan már az első ütemben olyan csőhálózati keresztmetszetek kialakítása volt az igénye, amelyek a bővítés után mindkét ütem kiszolgálására alkalmasak lesznek. A villamos automatika rendszert is úgy kellett kialakítani, hogy tegye lehetővé az egyszerű bővítést.

Az előremenő víz hőmérséklete 10–12 °C. A fröccsöntő szerszámok minél kiegyenlítettebb hűtése érdekében igény volt az előremenő és a visszatérő víz közötti minél kisebb hőfokkülönbség biztosítása.Aberuházási költségek, azaz a cső és szerelvényátmérők, szivattyúméretek, továbbá a szivatytyúk energiafogyasztásának kordában tartása érdekében a megrendelővel közösen a hőfokkülönbséget átlagos terhelés mellett. 3 °C-ban határoztuk meg. A fröccsöntő gépek olajhűtése, szerszámhűtése és egyéb fogyasztói nyit-zár mágnesszelepekkel vezéreltek.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!