Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Csöppenszky Gábor

Alternatív energia felhasználás 3D modell tervezéssel

Csöppenszky Gábor

PhD hallgató
BME Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

A Magyar Épületgépészek Napja 2009 alkalmából hat tervezőnek adták át az Év Tervezője díjakat (lásd beszámolónkat lapunk 2009/12. számában). A szerző pályázata az Év Ifjú Épületgépész Tervezője kategóriában II. díjat kapott. A következőkben a szerző bemutatja pályaművét.

A megvalósuló épületek mind építészeti, mind gépészeti szempontból egyre igényesebbek és egyre magasabb műszaki színvonalat képviselnek.Amegvalósult létesítmények nélkülözhetetlen eleme a fűtés-, hűtési rendszerek kialakítása és az emberi komfortértékeknek megfelelő klimatizálás. Nekünk, mérnököknek feladatunk munkánk során a lehetőségeinkhez mérten a Föld még meglévő energiakészletének optimális és energiatakarékosabb felhasználása, a káros anyagok kibocsátásának drasztikus csökkentése az emberek megfelelő komfort érzetének megtartása mellett.

Az épületgépészeti munkában az alternatív és megújuló energiaforrások széles körű alkalmazása mellett az energiatakarékos rendszerek tervezése, kivitelezése a követendő cél. A jelenlegi energetikai szabályozás előírásainak megfelelően tervezett családi ház hőigénye alacsony szinten tartható és így ennek lefedésére hatékonyan használhatunk megújuló energiaforrásokat. A megújuló energiaforrások felhasználásával alkalmazott hőszivattyús, napkollektoros és a levegő előkezelésére szolgáló talaj kollektoros rendszerek összetettek, amelyek energetikai és gazdaságossági értékelése és méretezése csak rendszerelméleti eszközök felhasználásával történhet. A megrendelői oldalról is igény van az energiatudatos tervezésre, mivel a fosszilis energiahordozók árának az emelkedésével egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló energiaforrások felhasználása iránt.

Az orvostudomány és a mérnöki kutatások eredményeként ma már rendelkezésre álnak azok az eljárások, amelyekkel nagy biztonsággal lehet kiszámítani a kellemes hőérzet feltételeit, az egyes terek komfortparaméterei alapján. Az épületgépész feladata, hogy az ember számára kellemes környezetet biztosítson, az ésszerű és hatékony energiaracionalizálást szem előtt tartva.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!