Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Bokor András

Hogyan terveztük a Hajdúszoboszlói Aqua-Palace élményfürdő komplexumot

Bokor András

okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő, ügyvezető
VIZATERV Épületgépészeti Tervező Kft.

Amint arról lapunk 2009/12. számában, a 22. oldalon beszámoltunk, a Magyar Épületgépészek Napja 2009 alkalmából hat tervezőnek adták át az Év Tervezője díjakat. A szerző pályázata az Év Épületgépész Tervezője kategóriában III. díjat kapott. A következőkben a díjazott pályaművet mutatja be a szerző.

A címben bemutatott létesítmény esetében a tervezés fő szempontja az volt, hogy a XXI. században épülő új fedett fürdőkomplexumban környezetbarát és energiatakarékos épületgépészeti rendszereket tervezzünk be. Ennek szem előtt tartásával alakítottuk ki a hőellátó rendszereket, ezek ismertetése előtt azonban ismerkedjünk meg a tervezett új fürdőkomplexummal!

A mintegy 16 eze rm2-es Aqua-Palace fedett fürdőkomplexumban 20 medencéből álló, összesen 1 600 m2 vízfelülettel rendelkező vízipark található, amelyben éttermek, a hozzájuk tartozó főzőkonyhák, kávézó, fitness, wellness, squash-pálya, fodrászat és egyéb kikapcsolódásra alkalmas szolgáltatás állnak a közönség rendelkezésére. A fürdőépület tetején kapott helyet a kazánház, pincéjében a hőközpont és a hőszivattyú, míg a squash-épületben a gázmotor. A szörfépület pincéjébe egy szekunder hőközpont is került, amelyről a szörf- és a squashépület hőfogyasztóit látják el.

A köztudottan nagy energiafogyasztású fürdőktől eltérően – ahol sok és változatos vízgépészeti és épületgépészeti rendszer villamos kiszolgálását, a világítások és a nagy hőenergia-igény (fűtési, szellőzési, medencék hőntartása, HMVkészítés) kielégítését kell megoldani –, a jelen esetben primer – közüzemi – energiaforrás felhasználására nincs szükség. Villamos bekötés is csak azért kell, mert üzemzavar esetén nincs áramtermelés, illetve, hogy a felesleges áramot vissza lehessen táplálni az áramszolgáltató részére. Vezetékes, a TIGÁZ-tól kapott földgázt pedig csak a konyhai gázkészülékek fogyasztásához vezettek be.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!