Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Orbán Tibor

Épületek kiaknázható energia-megtakarítási lehetőségei

Orbán Tibor


Honeywell

Az épületek üzemeltetése során számos esetben találhatunk energia-megtakarítási lehetőségeket, bár ezeket meglévő épületekben általában csak korszerűsítéssel lehet kiaknázni. A beruházók és tervezők azonban hasznos ötletekkel gazdagodhatnak az ilyen esetek tanulmányozásával és új épületek gépészeti rendszerének tervezésénél ezekre a tapasztalatokra támaszkodva nagyobb energiahatékonyságot érhetnek el.

Jelen írásunkban megpróbálunk rávilágítani néhány lehetőségre, és bemutatni a Honeywell szabályozórendszerek által kínált megoldásainkat.

Légkezelő gépek hővisszanyerése

Kézenfekvő és gyakran betervezett megoldás, de sajnos még mindig előfordul olyan projekt, ahol a gép beszerzési költségének csökkentése miatt a hővisszanyerési lehetőségeket kihagyják. Nem kell külön bizonyítani, hogy a későbbi üzemeltetés során ez a beruházási költség sokszorosan térül meg.

Közösségi terek frisslevegőellátása CO2 érzékelés alapján

Légkezelő gépek alkalmazásánál figyelembe kell venni az ellátott terület nagyságát, valamint az ott tartózkodó emberek létszámát. Bár a gépet egy maximális létszámra kell méretezni, a működési idő nagy részében ennél kisebb teljesítmény is elegendő. Olyan terekben, ahol változó a bent tartózkodó emberek száma (ügyfélvárók, konferenciatermek stb.) a ventilátor teljesítményét és ezáltal a légcserét a megfelelő mértékűre lehet csökkenteni, így jelentős energia-megtakarítás érhető el mind hő-, mind villamosenergia-felhasználási oldalon.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!