Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2010

Székely Tamás

Tényleges energia-megtakarítás hidraulikai szabályozással, mérések alapján

Székely Tamás

Global Business Development Manager, okl. gépészmérnök
Danfoss Kft.

Rengeteg cikk jelent meg a közelmúltban – az én „tollamból” is – arra vonatkozóan, hogy mennyi energia takarítható meg a megfelelő szabályozás kialakításával. (Megfelelő szabályozás alatt a jól ismert termosztatikus szelepekre, automatikus strang-nyomáskülönbség, illetve térfogatáram-szabályozásra, valamint megfelelő hőmérsékletszabályozásra gondolok.) A közölt eredmények többsége laboratóriumi mérésekre és elméleti számításokra alapult. Gondolom, Önök is kíváncsiak arra, hogy ezeket miként követik a valóság. Éppen ezért ebben a cikkemben bemutatok néhány, Danfoss-termékkel megvalósult energia-megtakarítási beruházást. Természetesen minden épület más, minden felhasználói közösség eltér egymástól, ezért nagyon nehéz általánosságokat megfogalmazni, de a trendek nagyon jól láthatók.

Biztos Önök is találkoztak azzal az általános véleménnyel, mely szerint tegyünk termosztatikus radiátorszelepeket a hőleadókra, mert ezzel mintegy 20% energia takarítható meg. Ezzel a magamrészéről is teljesen egyet tudok érteni, hiszen a helyiségben felszabaduló hőt tudom ezúton hasznosítani. Azonban nem állnék meg ezen a ponton, hiszen a termosztatikus szelepek laboratóriumi környezetben tudják „hozni” ezt a megtakarítást, amikor állandó nyomáskülönbséget tartunk a szabályozón. A valóságban ezt csak akkor tudjuk biztosítani, ha automatikus (pl. Danfoss ASV-PV) nyomáskülönbségszabályozót alkalmazunk a felszállókon vagy a lakások belépésénél.

A strangszabályozókkal elérhető energia-megtakarítás nagyságára vonatkozóan kevés publikált mérési eredmény látott napvilágot. Ezért a következőkben egy beruházás eredményeit szeretném röviden bemutatni.

Helyszín: Chopina 4, Szczecin, Lengyelország
Fő adatok:

  • A lakások száma: 66
  • A radiátorok száma: 389
  • A felszállók száma: 26
  • Fűtött tér: 9 460 m3
  • A szintek száma: 11
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!