Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 5. szám

Hozzászólások

Medencefűtés az otthon melegével – Galletti hővisszanyerős multifunkciós hőszivattyúk

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Tóth Attila

Medencefűtés az otthon melegével – Galletti hővisszanyerős multifunkciós hőszivattyúk

Tóth Attila

okleveles gépészmérnök, Galletti termékfelelős
Columbus Cégcsoport

Épületek vagy technológiák hűtése során a hagyományos kompresszoros berendezések (split klímák, hőszivattyúk, folyadékhűtők) a környezeti levegőt, vizet vagy talajt terhelik többlet hővel, gyakorlatilag hulladék hő formájában távozik az elektromos energiával megtermelt termikus energia. A mai egyszerű kompresszoros hűtések 1 kW elektromos energiából átlagban 3 – 4 kW hűtési energiát állítanak elő, de ugyanakkor 4 – 5 kW fűtési energiát „pazarolnak el” a környezet felé. Mivel ma az energiatakarékosság az egyik elsőszámú választási szempont vásárlások, beruházások során, még a laikusnak számító megrendelők számára is magától értetődő ennek az energiának valamilyen formájú hasznosítása, visszanyerése.

Erre az igényre indította a GALLETTI Cégcsoport a VALÓDI vagy teljes hővisszanyerős fejlesztési programját. Legyen akár levegő-víz vagy víz-víz hűtő, hőszivattyú, osztott vagy kompakt kivitel, a GALLETTI valamennyi megoldásnál kínál teljes hővisszanyerés és hőhasznosítás lehetőséget. Ezek a berendezések egyidejűleg képesek hűteni és melegvizet készíteni vagy fűteni igény szerint, mindamellett hogy hatékony folyadékhűtő, illetve hőszivattyús fűtő berendezések is. Így a keletkező kondenzhőt a nyári hűtés során 100%-ban hasznosítani tudjuk használati melegvíz készítésre, vagy technológiák téli hűtése során irodáinkat tudjuk vele fűteni.

Ebben a működési módban a befektetett villamosenergia-teljesítmény kb. 6-7-szeresét tudjuk hűtési + fűtési teljesítményként kinyerni, a környezet minimális terhelése mellett.

Az alábbiakban felsorolunk néhány példát a megvalósítható rendszerekre, a teljesség igénye nélkül:

• Osztott levegő-víz hőszivattyú működési példa nyári
  hűtés + HMV készítés + párátlanítás (1. ábra)

1. ábra. Kapcsolási példa Galletti HIWARM teljes hővisszanyeréses berendezésre

 

• Példa 40 –350 kW-os irodaházi hővisszanyerős fan-coil
  megoldásra (2. ábra)

2. ábra. 4 csöves, hővisszanyerős fan-coil rendszer LCP levegő-víz hőszivattyúval

 

További részletek lapunk 2016/5-ös számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!