Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Erdős Attila

Solar Decathlon

Erdős Attila

épületgépész csapatvezető
Odooproject

A Solar Decathlon olyan nemzetközi, egyetemek közötti hallgatói verseny, amelyet 2002 óta rendeznek meg az Amerikai Egyesült Államok Energetikai Minisztériuma szervezésében. Célja a napenergiával összefüggő építészeti megoldások elősegítése, népszerűsítése, illetve a zöld technológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A verseny során a résztvevő csapatoknak egy kizárólag napenergiát hasznosító, rendkívül energiahatékony, környezettudatos, könnyűszerkezetes lakóépületet kell megtervezniük és felépíteniük.

A versenysorozatot mára már három kontinensen rendezik meg, ezeknek Washington, Madrid és Kína ad otthont. Az első Solar Decathlon Europe versenyt 2010-ben rendezték meg Madridban, a királyi palota szomszédságában, a következő pedig 2012-ben kerül sorra ugyanezen a helyszínen. A versenyen húsz csapat vesz részt a világ minden tájáról. A résztvevőket pályázat alapján választották ki, amelyben négy témakörben kellett meggyőzni a szervezőket a projekt életképességéről: Terv és Innováció, Finanszírozás, Projektintegráció és Projektszervezés.

Régiónkból elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjaiból álló csapat nyújtott be sikeres, a versenyen való indulás feltételeit teljesítő pályázatot, és ezzel együtt a szervezőktől támogatást kapott a projekt finanszírozásának segítésére. A csapat jelenleg egy folyamatosan bővülő, építész, gépész, formatervező, villamosmérnök és menedzser hallgatókat tömörítő projektszervezet, amely az Építészmérnöki Kar dékánja, dr. Becker Gábor mentorálása alatt áll. A csapat 2010 nyarán alakult azzal a céllal, hogy hazánk is részt vehessen a versenyen.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!