Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Fok Zoltán - Regner Ákos

A Hársfa utcai óvoda épületgépészeti tervezése

Fok Zoltán

okl. épületgépész-mérnök
FZH Tervező és Szolgáltató Kft.

Regner Ákos

okl. épületgépész-mérnök
FZH Tervező és Szolgáltató Kft.

A Magyar Épületgépészek Napja alkalmából kiírt Épületgépészeti Tervpályázaton a II. kategóriában (1969. után született pályázók) II. díjat nyert Fok Zoltán és Regner Ákos pályaműve, amelynek témája a budaörsi Hársfa utcai óvoda épületgépészeti rendszerének tervezése. Megkértük a szerzőket, hogy mutassák be Olvasóinknak a tervezési munka folyamatát.

A Budaörsi Önkormányzat megbízása alapján a Hársfa utcai óvoda tervezése során fő célunk az volt, hogy létrehozzunk egy, a telek adottságaira válaszoló, környezetébe illeszkedő, 21. századi környezettudatos óvodát, amely külső-belső tereivel a gyermekek fejlődését, játszva tanulását támogatja.

A tervezés szempontjai között kiemelkedő fontosságot kapott, hogy az óvoda megfeleljen az óvó-védő, szociális, illetve nevelő-személyiségfejlesztő funkcióknak. Ennek megfelelően törekedtünk arra, hogy az épület szolgálja a gyermekek biztonságát, kényelmét, elősegítse harmonikus fejlődésüket, továbbá biztosítsa egészségük megőrzését, lehetővé téve mozgás- és játékigényük kielégítését.

Korunk egyik vezérfonala a környezettudatos nevelés, amelynek fontos szempontja, hogy ennek jelei már az épületen, és annak környezetén is megmutatkozzanak. Így a csoportszobák kialakításakor törekedtünk arra, hogy minél közvetlenebb kapcsolat alakuljon ki a kerttel és ennek következményeként a természettel. Ezen túl komoly hangsúlyt fektettünk arra, hogy az óvoda környezetkímélően, megújuló energiaforrásokra is támaszkodjon.

A Hársfa utcai óvoda tervezése során elsődleges feladatunk volt egy olyan játékos, mindemellett harmonikus rendszer létrehozása, amely az időjárási körülményektől függetlenül lehetőséget biztosít játék- és mozgásigényük kielégítésére.

A telek Budaörs déli, határoló oldalán, az M1/M7 – Budafoki utca – Hársfa utca – Stefánia utca által övezett, vegyes funkciójú tömb északkeleti sarkán helyezkedik el. A tömb tervezett épületegyütteséből jelenleg a városi uszoda és sportcsarnok, valamint a 24 tantermes iskola építése van folyamatban. Az óvoda, a későbbi közpark és a lakótömbök, irodaházakmegvalósulásával egy új városközpont alakul ki a területen.

A telek hozzávetőlegesen keleti-nyugati tájolású, amely lehetőséget ad egy, a telek hosszanti tengelyével párhuzamos épület tájolására. Ez reggeli, illetve délutáni benapozást is biztosít, amely megfelelő árnyékolástechnikával kontrollálható, energia nyerhető.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!