Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2011

Buczkó Tihamér

Légy hybrid! - Új Ariston kondenzációs-hőszivattyú technológia

Buczkó Tihamér


Ariston Thermo Hungaria Kft.

2010 volt az első év a magyar épületgépészetben, amikor a kondenzációs gázkészülék piac nem emelkedett, hanem stagnált. A2009-es évi 19 ezer darabos piac nem tudott emelkedni tavaly. Ennek gazdasági és politikai okai egyaránt voltak, de ezt ne részletezzük egy szakmai lapban. A hőszivattyú piac még ennél is rosszabbul járt. Közel 17%-os csökkenést könyvelhet el az amúgy sem erős piacon, amit rengeteg negatív támadás ért. Ilyen mély gazdasági válságban (ami még legalább 2-3 éven keresztül fog tartani) kizárólag innovatív új termékek piacra dobásával lehet eredményeket elérni, ami azt jelenti, hogy egy teljesen újszerű épületgépészeti technológiát kell megjelentetni a piacon.

Az Ariston 2003 óta forgalmaz kondenzációs gázkészüléket Magyarországon. Úttörőnek számított és mára az értékesítés és a szolgáltatás elérte azt a szintet, hogy tapasztalata alapján felelősséggel tartozik a piac fejlesztésében és irányításában!

A 2011-es év új technológiája az ARISTON HYBRID névre hallgat, ami egy kondenzációs gázkészülék és egy hőszivattyú technológia egyesítését rejti magában. A termék műszaki előnyei előtt fontosabb a termék gazdasági előnyének vizsgálata.

Egy épületgépészeti beruházás bekerülési költsége csak akkor mondható megtérülőnek, ha rentábilis (4-5 év) időn belül megtérül és azután már csak „hasznot” (megtakarítást) hoz a végfelhasználónak. A hőszivattyú telepítés bekerülési értéke irreálisan magas a megtérülési évhez képest, ennek következtében akár egy emberöltő is lehet, különösen geotermikus energia felhasználásakor, noha az éves működési költségek alacsonyabbak, mint gáz használása esetén. Hagyományos gázkészülék telepítése esetén a bekerülési költségek a legalacsonyabbak, de ott az éves költségek lesznek irreálisan magasak, ezért csak a kondenzációs technológia alkalmazása jöhet szóba.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!