Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Flexibilis kompozit béléscső alkalmazása szellőzőkürtőkben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Skriba Zoltán

Flexibilis kompozit béléscső alkalmazása szellőzőkürtőkben

Skriba Zoltán

MSc, vezető fejlesztőmérnök
KOMPOZITOR Kft.

Meglévő épületek, régi épületek és különösen műemlék épületek szellőzőkürtői már nem alkalmasak annak a feladatnak az ellátására, hogy a különböző rendeltetésű helyiségekben az elvárt vagy előírt levegő állapotok előállíthatóak legyenek. Ezek a szellőzőkürtők elsősorban szerkezetük miatt nem felelnek meg az elvárásoknak. Régi épületek esetén a szakszerű és rendszeres karbantartás mellett sem alkalmasak a jelen követelmények kielégítésére, mert nem erre tervezték ezeket.

Melyek ezek a követelmények és hogyan lehet ezeknek megfelelni?

Napjainkban már teljesen természetes elvárás az, hogy egy épület különböző helyiségeiben más és más légállapotok legyenek egyidejűleg. Más legyen a légcsereszám, a hőmérséklet, a páratartalom, sőt még a nyomás is, a részecske és csíraszám kérdéséről nem is beszélve.

Elvárás ma már, hogy az épületek is energia-hatékonyak legyenek, ezért a nyílászárók már a régi épületekben is gyakorlatilag légtömörek, a falazatok hőszigeteltek. Honnan vegyük hát a friss levegőt és mit kezdjünk a használt levegővel? Erre a kérdésre már nagyon sok jó megoldás van, amelyeket légkezelőkkel és az ezekhez tartozó berendezésekkel valósítanak meg.

Erre a célra fejlesztette ki a Kompozitor Kft. a VentilFlex kürtőbélelő technológiát és rendszert, a következő igényeknek megfelelően.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!