Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Decentrális szellőztetés homlokzat-változtatás nélkül, akár műemlék jellegű épületekhez is

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

Decentrális szellőztetés homlokzat-változtatás nélkül, akár műemlék jellegű épületekhez is

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A legtöbb szellőztető rendszernél (a ház, vagy lakás központi hővisszanyerős szellőztetőkön kívül) szükség van az épület oldalfalán történő levegő beeresztésre és akár kifúvásra is. A nyílások letakarása valamilyen esővédett, műanyag vagy fém ráccsal történik, azonban ez gyakran nem illeszkedik a homlokzati képhez, eltorzítja azt.

A hagyományos elszívásos szellőztetés helyett vagy mellett megjelenő decentrális hővisszanyerős szellőztetőket is szükségképpen külső fali nyílásba kell beépíteni. Ezek a berendezések csövezés nélkül oldják meg a helyiség levegőjének cserélését, a mai energiatakarékossági elvárásoknak megfelelően hővisszanyeréses üzemmel. A legújabb trend a legkisebb, ún. váltakozó üzemű egységek beépítése, amelyek párban vagy többedmagukkal, központilag ütemezett vezérléssel szellőztetnek. A hőcsere a váltakozó irányú hővisszanyerős készülékekben egy hőtároló elem – kerámiamag – segítségével valósul meg. A hővisszanyerés hatásfoka – bár nem éri el a központi gépekét –, mégis kellően magas, akár a 85 – 88%-ot is elérheti. 

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!