Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Kisméretű irodahelyiség huzatkomfortjának elemzése és az eredmények összehasonlítása a nemzetközi szabványok előírásaival

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Both Balázs - Böttger Eszter

Kisméretű irodahelyiség huzatkomfortjának elemzése és az eredmények összehasonlítása a nemzetközi szabványok előírásaival

Dr. Both Balázs

egyetemi adjunktus
BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Böttger Eszter

MSc épületgépész hallgató
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék

Bevezetés

A huzathatás jelenléte általános probléma az irodaépületekben, hiszen jelentősen csökkentheti a munkateljesítményt. Ezen kívül növeli a kötőszöveti gyulladások kialakulásának kockázatát, valamint a huzathatás miatt az emberek növelik a belső hőmérsékletet, ami az épület energiafelhasználását is módosítja.  A huzathatás jelenléte tehát együttesen energetikai és egészségügyi szempontból is kedvezőtlen. A nemzetközi szabványok és ajánlások különböző huzatkomfort kategóriákhoz tervezési irányértékeket javasolnak. A fő probléma a javaslatokkal azonban az, hogy túl általánosak, ugyanis a szellőztetési módokat csupán annak alapján különböztetik meg, hogy elárasztásos, vagy pedig hígításos, illetve milyen a helyiség fő rendeltetése. Ezen kívül már nem veszik figyelembe pl. a befúvószerkezet típusát, geometriáját, beépítését, a befúvási sebességet stb.

Egy kisméretű irodahelyiség valós méretarányú modelljén végzett kísérletekkel cikkünkben arra szeretnénk rávilágítani, hogy a szabványok által javasolt huzatkomfort tervezési értékektől jelentős eltérés mutatkozik a helyiségben alkalmazott légvezetési rendszertől függően.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!