Klór-dioxid alkalmazása a fertőtlenítési műveletek során
Még nem érkezett hozzászólás!
Dr. Orosz Árpád - Milávecz Richárd
Klór-dioxid alkalmazása a fertőtlenítési műveletek során
Bevezetés
Ma már a műszaki életben általánosan ismert, hogy a klór-dioxid jó eredményekkel alkalmazható ivóvíz és az ipar által felhasznált vizek fertőtlenítésére, algagátlásra és egyéb mikrobiológiai problémák megszüntetésére, kialakulásának megelőzésre. A +4-es oxidációs száma miatt a klór-dioxid erős oxidálószernek tekinthető. A klór-dioxid nem tárolható gáz formában, mint a csírátlanításra leggyakrabban használt klór, mert ha komprimáljuk, vagy a cseppfolyósításával próbálkozunk, robbanásszerű bomlását idézhetjük elő.
A fenti tulajdonsága miatt a klór-dioxidot vizes oldatban használják fel, így nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a felhasználóra. A megfelelő előállító és adagoló berendezések segítségével használata egyszerű, emellett azonban számos részletre kell figyelnünk, hogy elérjük a várt hatást. Az alábbiakban fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy milyen előnyöket élvezhetünk, és mely problémákkal szembesülhetünk a klór-dioxid, mint csíramentesítő szer használata során.
A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).