Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Klór-dioxid alkalmazása a fertőtlenítési műveletek során

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Orosz Árpád - Milávecz Richárd

Klór-dioxid alkalmazása a fertőtlenítési műveletek során

Dr. Orosz Árpád

értékesítési vezető – vegyszeradagolás
Grundfos South East Europe Kft.

Milávecz Richárd

ipari vízkezelés üzletág igazgató
Hidrofilt Kft.

Bevezetés

Ma már a műszaki életben általánosan ismert, hogy a klór-dioxid jó eredményekkel alkalmazható ivóvíz és az ipar által felhasznált vizek fertőtlenítésére, algagátlásra és egyéb mikrobiológiai problémák megszüntetésére, kialakulásának megelőzésre. A +4-es oxidációs száma miatt a klór-dioxid erős oxidálószernek tekinthető. A klór-dioxid nem tárolható gáz formában, mint a csírátlanításra leggyakrabban használt klór, mert ha komprimáljuk, vagy a cseppfolyósításával próbálkozunk, robbanásszerű bomlását idézhetjük elő.

A fenti tulajdonsága miatt a klór-dioxidot vizes oldatban használják fel, így nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a felhasználóra. A megfelelő előállító és adagoló berendezések segítségével használata egyszerű, emellett azonban számos részletre kell figyelnünk, hogy elérjük a várt hatást. Az alábbiakban fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy milyen előnyöket élvezhetünk, és mely problémákkal szembesülhetünk a klór-dioxid, mint csíramentesítő szer használata során.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!