Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Májusi számunk két olyan lektorált cikkel kezdődik, amelyek az épületek energetikai hatékonyságára jelentős hatással bíró kérdés kutatásának eredményeiről számolnak be. A modern irodaépületek nagy üvegfelületei erősen befolyásolhatják a bent tartózkodók komfortérzetét és munkavégző képességét, ezért választották a cikk szerzői a beltéri komfortra gyakorolt hatásuk vizsgálatát fény- és energiaszimuláció felhasználásával. A szimuláció eredményeként bemutatják egy épület optimalizált üvegezési arányát és ennek hatását a fűtési és hűtési energiaigények alakulására.

A másik lektorált cikk szerzői a napelemek termelésére ható tényezők hatását és egy vizsgálati berendezésen kapott mérési eredmények elemzésének tapasztalatait foglalják össze. Értékelik az árnyékoló objektumok hatását a napelemek termelésére és ennek alapján javaslatot tesznek a vizsgált berendezés javítására.

Debrecenben, az Épületgépészeti Szakmai Napok előadásai között nagy hangsúlyt kapott az épületenergetikai auditálás módszere és a jelenlegi lebonyolítás kritikája. Szerzőnk az előadás alapján készített írásában felhívja a figyelmet a team jellegű munka és a megfelelő tervezői gyakorlat szükségességére. Az energetikai auditálás folyamatát és eredményeit iskolaépületek példáján keresztül mutatja be.

A szakmát érintő másik érdekes kérdés a hatékony energiafogyasztó berendezések alkalmazása. Szerzőnk ez alkalommal az eco-design irányelvnek a szellőzőberendezésekre kifejtett hatását mutatja be. Összefoglalja, hogy mely berendezésekre vonatkozik az irányelv és melyek a szabályozás életbe lépési időpontjai, valamint olyan megoldást mutat be, amely megfelel az irányelv követelményeinek.

Ugyancsak a szellőzés területéről mutatunk be olyan eszközöket és berendezéseket, amelyek energiahatékonyan képesek a szükséges belső komfort biztosítására. Több olyan megoldásról is olvashatnak cikkeinkben, amelyek hatékonysága kiemelkedő, és hőszivattyú, továbbá intelligens vezérlés segítségével épületek hőellátására vagy éppen a házi uszodák ellátására fejlesztették ki ezeket. Jelentős energiafelhasználást jelent a használati melegvíz biztosítása is, ezért ezen a területen is folyik a fejlesztés. Szerzőnk erre mutat példát. Emellett olvashatnak az infrafűtések előnyeiről és hatékonyságáról vagy a lapostetők korszerűsítésének vizsgálatáról is.

Az elmúlt hónapban több érdekes és nagy érdeklődést kiváltó rendezvényre került sor, amelyekről beszámolunk A már említett debreceni rendezvény mellett a BME-n tartott nagyberuházói konferenciáról, az Aereco Akadémiáról, a PTE Műszaki és Informatikai Karán tartott szakmai napról és laborrendezvényről adunk hírt, valamint beszámolunk a DUNAGÁZ Szakmai Napokról. A tanulságos életpályákat bemutató sorozatunkban ezúttal Takács Gyula gondolatait olvashatják.