Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 5. szám

Hozzászólások

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás, 2016. április 20-21.

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Fülöp Lajos

XXIV. DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás, 2016. április 20-21.

Fülöp Lajos

gázipari szakértő; elnök
Szervező Bizottság (Dunagáz Szakmai Napok)

Idén is a visegrádi Thermal Hotelben találkoztak a gázipar képviselői, hogy a DUNAGÁZ Szakmai Konferencia keretében, neves előadók tolmácsolásában áttekintsék az ágazatot érintő változásokat, problémákat, megoldásokat. A szervezők nevében Gáspár Zsanett – a dorogi székhelyű DUNAGÁZ Gázipari Oktatási és Minősítő Zrt. korábbi oktatási igazgatója – immáron vezérigazgatóként köszöntötte a megjelenteket, és reményét fejezte ki, hogy az idei programmal sem okoznak majd csalódást a résztvevőknek.

A kétnapos konferencián elhangzottakat Fülöp Lajos gázipari szakértő, a szervező bizottság elnöke foglalta össze röviden.

 

Milyen vezérelv alapján állt össze az idei program?

Alapvetően mindig az aktualitások adják a programok gerincét. Figyeljük a szakma rezdüléseit, a jogszabályi változásokat, a gázipar főbb szereplőit. Épp az utóbbi miatt tartottuk fontosnak az Első Nemzeti Közműszolgáltató, az ENKSZ Zrt. meghívását, hogy képet kapjunk a munkájukról, az indulásuk óta eltelt másfél esztendőről. Bár a DUNAGÁZ Szakmai Konferenciát elsősorban a rendszerüzemeltetőknek – szállítóknak, tárolóknak, elosztóknak – szervezzük, de ők nem elszigetelten végzik a munkájukat, szoros kapcsolatban állnak a kereskedőkkel, akiket pillanatnyilag az ENKSZ Zrt. testesít meg. 

Ahogy a szervezet elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János kiemelte: a kereskedőknek és az üzemeltetőknek kötelező az együttműködés, hiszen ez a szervezet fogja össze Magyarországon az úgynevezett egyetemes szolgáltatókat, vagyis azokat, akik a 20 köbméter alatti fogyasztókat – gyakorlatilag a lakosságot – szolgálják ki. Éppen ezért a szoros kapcsolat elkerülhetetlen. Plenáris ülésünkön tehát az ENKSZ Zrt. első számú vezetőjének, illetve Zámbó Balázs, üzletfejlesztési igazgató előadásának köszönhetően konferenciánk résztvevői betekintést nyertek az új szervezet működésébe, illetve a jövőre vonatkozó elképzelésekbe.

 

Már hagyomány, hogy a plenáris ülésen az elődökről is megemlékeznek. Idén kik előtt tisztelegtek?

A 150 éves Soproni Gázgyárat az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. műszaki igazgatója, Berkes Gábor mutatta be, illetve az egykori gázművek megmaradt relikviáit egy kamara kiállítás keretében tekinthették meg az érdeklődők. Ezek a készülékek ma már csak múzeumokban láthatók, kuriózumnak számítanak.

 

Milyen előadásokat láthattak, hallhattak a konferencia résztvevői?

A földgázelosztáshoz szorosan kapcsolódott dr. Tihanyi László, a Miskolci Egyetem professzor emeritusának előadása. A neves szakember kitekintést adott az Európai Unió földgáztárolási szokásaira. Az elhangzottakból kitűnt, hogy ezen a téren nem vagyunk elmaradva az európai szinttől, a hazai gáztárolás és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra, a tárolási megoldások jól működnek. Ez a fogyasztók ellátásbiztonságát tekintve megnyugtató. Ugyanezt erősítette meg Galyas Anna Bella, a Miskolci Egyetem doktoranduszának összefoglalója a keleti és a nyugati betáplálású hazai gázvezetékrendszer-működéséről. A számok azt mutatták, megnyugodhatunk, a hazai beszállító rendszer kitűnően, nagy biztonságot nyújtva működik.

Ugyancsak érdekes volt az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. üzemvezetőjének, Berta Mártonnak az előadása. Különös élmény volt hallgatni, hogyan táplálják be a biometánt az elosztóhálózatba a mai gyakorlatban, hiszen éppen itt a DUNAGÁZ Szakmai Konferencián tíz évvel ezelőtt a Szegedi Egyetem professzorától hallottunk első ízben arról, hogy a biogázban milyen lehetőségek rejlenek. Mára mindez a gyakorlatban is megvalósult: a Kaposvári Cukorgyár melléktermékeként biogázt táplálunk a földgázrendszerbe. Jó érzés, hogy mi már akkor felhívtuk a hazai szakemberek figyelmét erre a lehetőségre.

Egy fontos fejlesztéssel is megismerkedhettek a Szakmai Konferencia résztvevői: Ombódi Károly, a HEAT-Gázgép Kft. kereskedelmi divíziójának vezetője új házi és egyedi kétfokozatú nyomásszabályozójukat mutatta be. A hazai rendszerek zömében húsz évvel ezelőtt építettünk be nyomáscsökkentő eszközöket. Szinte hihetetlen, hogy mai, modern formájukban, ugyanazon mérettartományban – mindössze két csavar meglazításával – ugyanúgy beépíthetők, ugyanakkor az új, korszerű eszközök jelentősen megemelik a fogyasztók biztonsági szintjét.

A következő előadónk is fontos kérdéseket vetett fel a környezettudatos gázelosztó vezetékrekonstrukcióval kapcsolatosan. Tekes László, a BONEX Kft. vállalkozási főmérnöke ismertette az eljárások lényegét.

Az éves program összeállításakor arra is nagy gondot fordítunk, hogy a különféle jogszabályi változásokat nyomon kövessük. A gázipar abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy szakbizottságon keresztül gyakorlatilag saját maga alkothatja meg a szakma műszaki biztonsági szabályait. Nincs tehát kire mutogatnunk, ha valami később elhibázottnak bizonyul. A konferencián a szakbizottság elnöke, Molnár Károly ismertette a Műszaki-Biztonsági Szabályzatban történt változásokat.

 

További részletek lapunk 2016/5-ös számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!