Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 5. szám

Hozzászólások

A légtechnikai komfort biztosítása energiahatékony lakóépületekben

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Kovács István

A légtechnikai komfort biztosítása energiahatékony lakóépületekben

Kovács István

műszaki vezető, okleveles gépészmérnök
Kamleithner Budapest Kft. - A Helios ventilátorok magyarországi vezérképviselete

A lakások komfortjának alapvető eleme a frisslevegő. A megfelelő légcsere nélkül elhasználódik az oxigén és feldúsulnak a káros- és szennyezőanyagok, hiába tartjuk fűtéssel/hűtéssel a megfelelő hőmérsékletet, mégsem érezzük jól magunkat.

Az energiahatékony szellőztetés alapja a jó hatásfokú ventilátor. Az ErP irányelv és a kapcsolódó rendeletek ma már kötelezővé teszik a magas hatásfokú motorok alkalmazását a ventilátorokban is. A központi szabályozás mellett már jó néhány éve a piaci igények is megkövetelték az EC hajtások alkalmazását olyan feladatoknál, ahol az energia megtakarítása magas prioritást élvez.

A szellőztetéseknél a legnagyobb energia-megtakarítási lehetőség a hőveszteség minimalizálásban található. Egy nagyon egyszerűen, passzívan működő elem – a hőcserélő betét – segítségével ez a feladat is nagyon jó hatásfokkal megoldható.

A hőcserélős szellőztetés legegyszerűbb megoldását az egyedi helyiségszellőztető berendezések adják. Ezeknél nincs extenzív csövezés, egy-egy fali nyíláson keresztül jön létre a légcsere. A legegyszerűbb, regenerációs elvű hőcserélős szellőztetők iránt ismét egyre nagyobb az érdeklődés, mivel akár utólag is könnyen beépíthetők, és meglepően jó, akár 88%-os hatásfokot is elérhetnek. A reverzibilis, oda-vissza járó üzem miatt mindig két vagy több egység szükséges a megfelelő légcsere eléréséhez.

Egyedi helyiség szellőztetők  (Forrás: Helios)

 

A rekuperációs elvű, folyamatos üzemű hővisszanyerős szellőztetés is lehetséges csövek nélkül, fali kivitelben, viszont a szűkös hely miatt, akárcsak az előző megoldásnál, itt is kompromisszumokat kell kötni (hatásfok, légáram, zaj stb.). Mivel itt már nem keveredik a légáram, bármely helyiségbe telepíthetők.

Az egyedi helyiséges, fali készülékek közös tulajdonsága, hogy beépítésükre csak a frisslevegővel érintkező külső fal jöhet szóba, így kisegítő elszívásokra van szükség a belső terű helyiségeknél.

 

További részletek lapunk 2016/5-ös számának nyomtatott változatában található, illetve a teljes cikk pdf-formátumban is rendelkezésre áll regisztráltaknak havonta egy alkalommal, előfizetőknek korlátlanul).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!