Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

Kaszab Gergely

Jégpályahűtési rendszerek

Kaszab Gergely

képviselet vezető
Ke Kelit

Sokan éltük meg korábban, hogy a decembertől február közepéig tartó időszak estéi nem a meleg szobában, a televízió előtt találtak bennünket, hanem a beton focipályánk mellett locsolótömlővel a kezünkben. Készült a jégpálya, „hizlaltuk” a jeget. A korizás, jégkorongozás télen ugyanúgy hozzátartozott az életünkhöz, mint a tavasztól őszig zajló foci.

A mai gyerekeknek és szüleiknek a tartós hidegek elmaradása miatt sem ez a lehetőség, sem szabadtéri tavaink jégfelületének a kihasználása nem, vagy csak nagyon korlátozottan adatik meg. A sportberuházások támogatási rendszerében viszont fedett jégpályák is épülnek, így akár augusztusban is korizhatunk egy jót, ha már meguntuk a hőséget elviselni. A jégpályák felülethűtési rendszere egy érdekes épületgépészeti feladat. A jég minősége minden percben választ ad arra a kérdésre, hogyan sikerült ezt a munkát megoldani.

A jégpálya hűtési rendszerénél ezúttal a felülethűtést biztosító csőrendszert, a Tichelmann-rendszerű osztó-gyűjtőt és bekötővezetéket vesszük górcső alá. E csőrendszerek közös tulajdonsága, hogy korrózióálló anyagból készülnek és jó hidegtűrő képességgel kell rendelkezniük. A legalkalmasabbak ezekre a feladatokra az olyan műanyag csőrendszerek, amelyek hideg körülmények között sem válnak rideggé, nem törnek-repedeznek. A felülethűtésre használt, egy szabályos jégkorong pályánál több mint 20 km hosszú csővezeték anyaga lehet poliolefin blend, vagy PE-RT, vagy PEXa is. A lényeg, hogy garantáltan jól bírja a hideget, hiszen ezt a több mint 20 km csövet bebetonozzák, és így hozzáférni később csak sok munkával és jelentős anyagi áldozattal lehet.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!