Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2016

2016 11 szám

Hozzászólások

Sok sebből vérzik az energetikai rendelet

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szalay Zsuzsa

Sok sebből vérzik az energetikai rendelet

Dr. Szalay Zsuzsa

egyetemi docens, tanszékvezető helyettes
BME Építőmérnöki Kar, Építőanyagok és Magasépítési Tanszék

2016. január 1-én lépett életbe az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet [1], illetve az épületek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet [2] legújabb módosítása. A rendelettervezeteket 2015-ben több szakmai szervezet is véleményezte, az alapvető ellentmondásokat és problémákat jelezték az illetékes minisztérium számára. 2015 végén több, a témában jártas szakember összefogásával nyílt levélben fordultunk a helyettes államtitkárhoz, amelyben a legkritikusabb kérdéseket pontokba szedtük. A levél a Magyar Épületgépészet c. folyóiratban is megjelent [3]. A tervezett rendelet végül jelentős változtatások és a kritikákra adott érdemi válaszok nélkül életbe lépett.

Az illetékes főosztály és a BPMK közötti egyeztetés során megállapodás született egy munkacsoport felállításáról, amelynek feladata lenne a rendelet hibáinak és belső ellentmondásainak a feltárása, valamint javaslatok tétele ezek kijavítására [3]. A Minisztérium ígérete szerint a következő rendeletmódosításkor a javaslatokat a lehetőségek szerint figyelembe fogják venni. Eddig azonban nem történt érdemi előrelépés, a munkacsoport még nem alakult meg. A rendelet módosítása jelenleg nincs napirenden. Ezért szükségesnek tartom, hogy egy cikkben ismételten összefoglaljam a legfőbb problémákat.

Jelen formájában a rendelet több kisebb és több nagyobb sebből vérzik. Ezek részben már most is félreértésekre adnak okot, de jó részük csak akkor válik majd nyilvánvalóvá, amikor a közel nulla energiaigényű épületek követelményét egyre többen alkalmazzák majd. Elsősorban a megújuló energia részarány számításával kapcsolatos ellentmondásokat foglalom össze, de kitérek más problémákra is.

 

A cikk teljes terjedelmében lapunk 2016/11-es számának nyomtatott változatában található meg, illetve pdf-formátumban is letölthető (előfizetőknek korlátlanul, regisztráltaknak viszont csak havonta egy alkalommal!).

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!