Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Hozzászólások

A fogyasztói gázberendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Szilágyi Zsombor

A fogyasztói gázberendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata

Dr. Szilágyi Zsombor

okl. gázmérnök, c. egyetemi docens

Az országban mintegy 3,5 millió háztartásban és közel 300 ezer középületben, üzemben, vállalkozásnál használnak földgázt vagy pébégázt. A fogyasztók tulajdonában lévő gázellátó rendszerek nagyon sokfélék, koruk, műszaki állapotuk is igen változatos. Évente 200...300 súlyos gázüzemi baleset következik be, halálos áldozatokat is követel a tetemes anyagi káron kívül. A gázfelhasználással összefüggő balesetek megelőzése mellett a gáz takarékosabb felhasználását is szolgálja a gázberendezések időnkénti felülvizsgálata.

A műszaki-biztonsági felülvizsgálat három célt szolgál:

  • a gázellátó rendszer egyes elemei (vezetékek, szerelvények, mérő, nyomásszabályozó, a gázkészülékek) gáztömörek legyenek, gáz szivárgása robbanásveszélyes helyzetet ne idézzen elő,
  • a gázkészülékek elhelyezése az előírásoknak feleljen meg,
  • a gázkészülék üzemelésekor keletkező mérgező anyagok (szén-dioxid, nitrogén-oxid) mennyisége minimális legyen, az égéstermék biztonságosan a szabadba kerüljön, mérgezés ne következzen be (ezt a vizsgálatot részben a kéményseprő végzi).

Tulajdonképpen a negyedik cél is igaz, a gázellátó rendszerbe engedély nélkül beépített vezetékek, készülékek legalizálásra kerüljenek.

A jelenlegi állapot

A háztartási és kommunális gázfogyasztóknál a gázberendezések állapota egyáltalán nem mondható jónak. Több szakember álláspontját ismétlem itt meg:

  • Jó szándékú, de a szabályokat nem ismerő a fogyasztók legalább 60%-a, akiknél hiányosságok vannak, például a gázvezeték festése elmaradt, a gázkészülék karbantartására évek (évtized) óta nem került sor, a gázkészülék levegőellátása nem megfelelő. Fokozódik ez a helyzet, ha közben a lakás felújításával a gázkészülék környezete megváltozik: a bútorok helye más lett, légzáró ablakokat, páraelszívót, vagy cserépkályhát, kandallót építettek be. (Ez utóbbiak a gázkészülék levegőellátására lehetnek rossz hatással.)
  • Több százezer a jó szándékú, de veszélyhelyzetet okozó fogyasztó: gázkészüléket cserélt, de az új gázkészülék miatt szükséges vizsgálatok elmaradtak.
  • Sok tízezer felelőtlen fogyasztó: a gázt tovább vezette, további gázkészülékeket helyeztek üzembe engedély és felülvizsgálat nélkül, a kéményt nem vizsgáltatja, lopja a gázt.
A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!