Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Hozzászólások

Ideális körülmények a levegő-víz hőszivattyú uszodatechnikai alkalmazása során

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Dr. Géczi Gábor - Dr. Korzenszky Péter - Dr. Bense László

Ideális körülmények a levegő-víz hőszivattyú uszodatechnikai alkalmazása során

Dr. Géczi Gábor

egyetemi docens
MATE Környezetanalitikai és Környezettechnológiai Tanszék

Dr. Korzenszky Péter

egyetemi docens
SZIE Méréstechnika Tanszék

Dr. Bense László

egyetemi docens
SZIE Mezõgazdasági és Élelmiszeripari Gépek Tanszék

A hőszivattyús alkalmazások terjedése annak köszönhető, hogy felismertük a tényt: részben ez is megújuló energiaforrás. Legalábbis olyan mértékben, amilyen COP-értékkel (Coefficient of Performance, fűtési teljesítmény együttható) éppen működik. (Tovább javul majd a megítélés, ha a működtetéséhez is megújuló energiaforrást alkalmazunk!) A levegővíz hőszivattyúk is egyre nagyobb területet követelnek maguknak és már téli időszakban is képesek egy lakás vagy irodaépület fűtésére, HMV-ellátására.

Köztudott, hogy a levegő-víz hőszivattyúk teljesítménye változik a külső levegőhőmérséklet és a kívánt/elért vízhőmérséklet függvényében, ezért az említett COP-t csak pillanatnyi adatként értelmezhetjük. Egyre több kritika éri ezt a mutatót, és az utóbbi években újabb és újabb energetikai mutatók jelentek meg, amelyek hasznosabbnak bizonyulnak a szakemberek számára. Egyszerű vagy súlyozott átlagszámítás szabályaira alapozva bevezetésre került a COPátlag, a SCOP (Seasonal Coefficient of Performance, szezonális teljesítmény együttható) illetve az SPF (Seasonal Performance Factor, szezonális teljesítménytényező), amelyek pontosabb képet adhatnak az energiafogyasztásról, és akár az alkalmazhatósági körülményekről is.

A Szent István Egyetem tanműhelyében kialakításra került egy levegő-víz hőszivattyús mérőkör, amely lehetővé tette a pillanatnyi COP meghatározását. Mindezek mellett egy uszodatechnikai alkalmazás példáján valós körülmények között is tanulmányozhattuk az energetikai mutatók változását. A nyári szezonra korlátozott, kültéri medencék – hotelek, panziók, nyári táborok, családi házak – esetén eredményesen használják ki a levegő-víz rendszerű hőszivattyúkat a medence vizének felfűtésére és hőntartására. A folyamatos mérési eredményekből számítással és grafikus integrállal képzett COPegyenérték megmutatja, hogy az uszodatechnikai alkalmazás ideális körülményeket teremt a levegő-víz hőszivattyúk számára.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!