Honlapunk alsó tartalma 1360*768 pixel
képernyőfelbontásnál kisebb érték esetén
a görgetősáv használatával érhető el.

Lapszámok

Kérjük válasszon
2013

2013 7-8. szám

Hozzászólások

Ivóvíz hőhasznosítása hőszivattyúval

Még nem érkezett hozzászólás!

részletek »

Fodor Zoltán - Komlós Ferenc

Ivóvíz hőhasznosítása hőszivattyúval

Fodor Zoltán

okl. gépészmérnök, épületgépész mérnök
GEOWATT Kft.

Komlós Ferenc

okl. gépészmérnök

A felszíni víz, a talajvíz és a nagyobb mélységben elhelyezkedő rétegvíz a lakosság háztartási és az ipar vízszükségletének a kielégítését szolgálja, emellett jelentős hőenergiát is tartalmaz. A cikk ivóvíz hőszivattyús hőhasznosítására esettanulmányt ismertet, amely modellje lehetne számos ivóvíz szolgáltatónak.

Ismeretes, hogy a víz a Föld napsugárzás által körforgásban tartott, folytonosan megújuló energiahordozója. A hőenergiát vagy valamely anyagnak (folyadéknak, gáznak vagy szilárd testnek) a hőmérsékletét az őt alkotó részecskék mozgásának sebessége határozza meg.

Feladatunk, hogy a meglévő gondjainkat felszámoljuk és megelőzzük az újabbak létrejöttét. A megoldás ebben a témában már nem műszaki jellegű, hanem új etikát, szemléletet, megközelítéseket követel. A paradigmaváltás már nem halasztható tovább ezen az egyre fontosabbá váló szakterületünkön.

Ismereteink szerint már az 1980-as években a Magyar Hidrológiai Társaság összejövetelein felmerült, hogy kezdeni kellene energetikai szempontból valamit a dél-alföldi közüzemi vízművek, pl. Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád, Makó nagy mélységű ivóvízkútjaival felszínre hozott ártézivíz hőjével.Avezetékes víz hőmérséklete a fagyveszély elkerülése miatt hazánkban legalább 5–7 °C lehet. Vízműveink termelő kútjai viszont sokkalta magasabb hőmérsékletszinten működnek.

Így adódik a lehetőség a hőenergia kinyerésére, mielőtt funkcióját ellátná. Ivóvízellátásunknál napjainkban az import hőszivattyúk alkalmazásán kívül az energiahatékonyság-növelés magyar eszközei is megjelentek. Erre mutatunk egy „zászlóshajót” dolgozatunkban, amelyet Zalaegerszegen, a Zalavíz Zrt-nél, a cég Balatoni utcai telephelyén (hrsz: 2735/5) létesítettek. Esettanulmányunk a földgázkiváltáshoz, az ún. Vastalanító épület melegvízüzemű fűtéséhez és használati melegvíz-ellátásához kapcsolódik. Bemutatjuk műszaki és gazdasági adatokkal a hőszivattyús rendszer kapcsolási rajzát a vízvezetékre való kötéstől a hőhasznosításig.

A teljes cikk letöltéséhez jelentkezzen be!